KNVB schrijft vette winst ondanks mislopen van EK

27 oktober 2016, 08:13

Het boekjaar 2015/2016 was ondanks de dramatische prestaties van het Nederlands elftal een financieel goed seizoen voor de KNVB. De Nederlandse voetbalbond heeft ondanks het mislopen van het EK een winst van 6,4 miljoen euro gepresenteerd. De amateursectie van de federatie zorgde voor een positief resultaat van 2,5 miljoen euro, terwijl het betaalde voetbal een winst van 3,9 miljoen euro noteerde.

Dat is natuurlijk goed nieuws voor het Nederlandse voetbal. De KNVB stelt dat de winst van 3,9 miljoen euro voor de proftak, samen met 6 ton uit het eigen vermogen, geïnvesteerd kan worden in het voetbal. Dankzij het positieve saldo krijgen de clubs ook afgedragen geld (voor scheidsrechters, etc.) terug. "De sectie betaald voetbal heeft afgelopen jaar een fraai positief resultaat gerealiseerd, dus die afdracht kunnen we volledig terugbetalen", stelt financieel directeur Ron Francis in een persbericht van de KNVB.

Een commissie buigt zich over de besteding van 4 miljoen euro winst. "Dit jaar wordt voorgesteld om 2 miljoen te reserveren voor de uitvoering van het plan Winnaars van Morgen, het omvangrijke innovatieprogramma dat in 2015 en 2016 is ontwikkeld samen met vele vertegenwoordigers uit het Nederlandse voetbal. Vanuit dit budget zal komende jaren tempo gemaakt worden met de kwaliteitsverbetering die bij moet dragen aan succesvollere spelers en teams. Denk aan herziening en uitbreiding van opleidingen van trainers/coaches, nieuwe trainingsmethoden en innovatieve toepassingen, gebruik van data ter verbetering van sportieve prestaties, enzovoorts", aldus de financieel directeur, die aangeeft dat de andere 2 miljoen euro wordt toegevoegd aan Project Stimuleringsfonds, waarbij clubs financiële steun kunnen krijgen voor accommodatieverbetering. Het is in het kader hiervan niet zo dat het verwijderen van kunstgrasvelden een doel is van de KNVB.

De KNVB heeft het mislopen van EURO 2016 financieel goed opgevangen, dat is in ieder geval zeker. "Het missen van het EK was sportief vreselijk, laat daar geen enkel misverstand over bestaan. Met veel supporters heb ik leukere zomers meegemaakt. Oranje was het aan zijn stand verplicht om zich te kwalificeren. Punt. Maar daar is intussen genoeg over gezegd en geschreven. Vanwege ons financieel beleid liepen we inkomsten mis, maar vergis je niet hoeveel deelname aan een EK eindronde kost. Beide wegen, tenzij je in de kwartfinales of verder komt op zo'n toernooi, tegen elkaar op", aldus Francis.

Toch blijft het uiteraard zo dat het missen van eindronde ook zeer slecht is voor het financiële plaatje bij de bond. De KNVB hoopt dan ook dat het WK 2018 niet aan Oranje voorbij zal gaan. "Dat is hypothetisch en daar kunnen we moeilijk op vooruitlopen, maar wat voor 2016 gold, geldt ook voor het financieel beleid richting 2018. Dit laat onverlet dat op de langere termijn de prestaties van Oranje uiteraard van invloed zijn op de financiën van de KNVB. De exploitatie van het onderdeel betaald voetbal hangt samen met de sportieve successen van Oranje", aldus Francis.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen