Pereiro bezweert PSV-crisis in Arnhem

29 oktober 2016, 21:47

PSV heeft na een reeks met slechte resultaten eindelijk weer eens gewonnen. Gáston Pereiro zette zijn ploeg in de openingsfase op het goede spoor door de eerste grote kans van de wedstrijd te benutten. Het was net het zetje in de rug dat PSV goed kon gebruiken tegen Vitesse. De Arnhemmers kwamen de vroege tegentreffer niet meer te boven en incasseerden in de slotfase nog een tweede doelpunt van de Uruguayaan: 0-2.

Vitesse won al sinds 1997 geen thuiswedstrijd meer van PSV. De mindere vorm van de Eindhovenaren gaven de thuisploeg en het publiek in de GelreDome de hoop dat er een einde zo komen aan die negatieve reeks. De eerste tien minuten had het daar ook veel van weg want de Arnhemmers wisten PSV behoorlijk onder druk te zetten. De bezoekers kwamen geen moment van eigen helft af en leverden de bal meteen weer in bij Vitesse als ze kortstondig balbezit hadden.

De backs Sheran Yeini en Arnold Kruiswijk trokken mee ten strijde en probeerden de spitsen in stelling te brengen met passes en voorzetten vanaf de zijkant. De bal viel een aantal keren net niet goed voor de thuisploeg, waardoor PSV niet meteen schade opliep. Het leek een kwestie van tijd voordat Vitesse een doelpunt zou maken als het duel zich op deze manier zou ontwikkelen.

Hoe snel een wedstrijd, en misschien wel een seizoen, kan kantelen bleek echter in de twaalfde minuut. Gastón Pereiro, uit het oog verloren door gelegenheidsrechtsback Yeini, kreeg de eerste grote kans voor PSV na een steekbal van Bart Ramselaar. Geheel in tegenstrijd met het seizoen van de Eindhovenaren tot dusverre, was het meteen raak. Pereiro kapte eerst de wild inglijdende Guram Kashia uit en schoof de bal zijn rechterbeen in de korte hoek. Eloy Room stond op het verkeerde been en zag de bal tergend langzaam in het doel rollen: 0-1.

Vitesse raakte na onverwachte tegentreffer de grip op de wedstrijd helemaal kwijt. De aanvallende druk van de eerste tien minuten was verdwenen en achterin gaven de Arnhemmers meer ruimte weg. Pereiro, de beste aanvaller bij PSV, wist daar voor rust niet nog een keer van te profiteren. De Uruguayaan kwam nog wel dicht bij de 0-2, maar zag na een mooie volley vanuit een moeilijke hoek de bal vlak langs de kruising scheren. Pogingen van Ramselaar en Steven Bergwijn werden tijdig geblokt.

De thuisploeg kon daar, zeker in de eerste helft, weinig tegenover zetten. Ricky van Wolfswinkel werkte hard, maar kwam nauwelijks in schietpositie. De spits liet bovendien na om de bal echt richting de hoek te koppen na een vrije trap van Lewis Baker. Remko Pasveer kon de bal zo oprapen na de kopbal van Wolfswinkel. De vervanger van Jeroen Zoet had ook weinig moeite met een afstandsschot van Adnane Tighadouini.

Ook na rust zag Pasveer nauwelijks Vitesse-aanvallers voor zijn neus opduiken. Toch bleef de wedstrijd spannend omdat PSV niet erg actief op zoek ging naar een tweede doelpunt. Pas na meer dan een uur spelen kwam er weer wat leven in de wedstrijd. Directe aanleiding voor die opleving was een schotpoging van Milot Rashica. Na goed terugleggen van Van Wolfswinkel en een afstandsschot van Rashica eindigde de bal op de lat.

Met slot op de deur Daniel Schwaab, die werd ingebracht voor Ramselaar, kwam PSV daarna niet meer in de problemen. De Eindhovenaren kwamen er zelf nog wel een aantal keren goed uit in de omschakeling. Pereiro profiteerde in blessuretijd, opnieuw met rechts, van voorbereidend werk van Joshua Brenet en Andrés Guardado: 0-2.

Pereiro voorkomt met zijn twee doelpunten dat PSV ook in de Eredivisie de aansluiting verliest. De Eindhovenaren staan vier punten achter op Feyenoord, dat het morgen opneemt tegen SC Heerenveen. Vitesse blijft ondanks de nederlaag op de zevende plaats staan in de competitie.