Column: Giovinco, verruil de MLS-speeltuin voor Europa

6 november 2016, 15:23   Bijgewerkt: 7 november 2016, 11:07

In het seizoen 2014/2015 kwam Sebastian Giovinco niet aan de bak bij Juventus, waar hij jarenlang zonder succes vocht om een vaste basisplaats. De 29-jarige aanvaller ondertekende toen een lucratief contract bij Toronto FC, een club uit Canada. Maar hoe klein La Formica Atomica ('De Atomische Mier') ook is, hij steekt met kop en schouders boven de rest uit in de Major League Soccer. Zo maakte hij zondagnacht weer een hattrick.

Te groot voor servet, te klein voor tafellaken

{image[261152][right-half][]}De man van 1 meter en 67 centimeter begon zijn carrière bij Juventus, waar hij de jeugd doorliep. Na zijn debuut in de Turijnse hoofdmacht in mei 2007 (in de Serie B), deed Giovinco op huurbasis Serie A- en UEFA Cup-ervaring op bij Empoli. De verwachtingen waren, zeker na deze uitleenbeurt, hooggespannen. Giovinco werd al jaren gezien als een groot talent en had volgens de Italianen iets bijzonders. De aanvaller was snel, dynamisch, creatief en had veel inzicht en een heerlijk schot in de benen.

Toch bleef een absolute doorbraak uit bij Juventus. Tussen 2008 en 2010 kwam hij tot 34 wedstrijden (veertien basis) en drie goals, maar een vaste plek in het basiselftal kreeg hij niet. Hij werd daarom weer verhuurd, ditmaal aan Parma. Daar blonk hij weer uit, waardoor de inmiddels failliet verklaarde club voor de helft eigenaar wilde worden van Giovinco. Dat lukte. In het seizoen 2011/2012 maakte hij indruk met vijftien treffers in 36 duels voor Parma, waardoor Juventus alle rechten over haar jeugdproduct weer terugkocht.

{image[314557][left-half][]}In de drie daaropvolgende seizoenen bij Juventus bleek wederom dat Giovinco een gevalletje 'te groot voor een servet en te klein voor een tafellaken' was. Na 55 Serie A-wedstrijden (negen goals) ging hij zijn geluk daarom maar beproeven in Canada. Daar had Giovinco weinig tijd nodig om volledig tot bloei te komen en uit te groeien tot misschien wel de beste speler in de MLS. Met veertig doelpunten in 64 optredens staat hij vaak in de spotlights.

Kom terug naar Europa!

De 23-voudig international van Italië blinkt wekelijks uit bij Toronto FC, waar hij een spitsenkoppel vormt met ex-AZ'er Jozy Altidore. Er verschijnen regelmatig filmpjes op internet waarin Giovinco tegenstanders het bos instuurt of geweldige doelpunten weet te maken. Geniale acties, wereldgoals, hattricks, alles komt voorbij. Dat is natuurlijk mooi, maar het is tegelijkertijd ook zonde. Het is zonde dat het op het MLS-podium gebeurt, en niet in Europa. Dat spelers als Andrea Pirlo, Frank Lampard, Steven Gerrard, David Villa en Ricardo Kaká in de herfst van hun carrière nog even van het leven gaan genieten in de Verenigde Staten is begrijpelijk, maar Giovinco is hier met zijn 29 lentes nog te jong voor.

Laat Giovinco alsjeblieft terugkeren naar Europa. De balvirtuoos is echt wel goed genoeg om het verschil te maken bij clubs als AS Roma, Fiorentina, Valencia, Tottenham Hotspur en Schalke 04. Of misschien wel een club van het kaliber Paris Saint-Germain of Atlético Madrid. Natuurlijk ging het bij Juventus niet super, maar deze man laat gewoon wekelijks zien dat hij een topvoetballer is.

{image[290295][right-half][]}Met een terugkeer naar Europa zou Giovinco ook weer in beeld komen voor de Italiaanse ploeg. Bondscoach Giampiero Ventura heeft hem nog niet gebeld en dat komt omdat hij zijn brood verdient in de MLS. "Misschien denken mensen dat ik op een lager niveau en in een lager tempo voetbal. Dat kan ik begrijpen, al ben ik het er zelf niet mee eens. Ik ga ervan uit dat een coach een keuze maakt op basis van de bijdrage die spelers kunnen leveren, niet op basis van vooroordelen over een competitie. Natuurlijk hoop ik wel dat ik gebeld word", zegt Giovinco tegen La Gazzetta dello Sport. Op 13 oktober 2015 speelde hij zijn laatste interland voor La Squadra Azzurra, toen Antonio Conte nog bondscoach was.

Giovinco zou er, niet alleen in het licht van de nationale ploeg, goed aan doen om zichzelf nog één keer te testen op het hoogste niveau. Anders zou hij altijd moeten leven met de vraag of hij wel het maximale uit zijn voetbalcarrière heeft gehaald. Vooralsnog denk ik het antwoord wel te weten: nee.

Door: Koen Jans

[photo,102287,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen