Memphis wijst Oranje de weg langs Luxemburg

13 november 2016, 20:03

Het Nederlands elftal heeft gedaan wat het moest doen. Op bezoek bij laagvlieger Luxemburg trok het met 3-1 aan het langste eind dankzij goals van Arjen Robben en Memphis Depay (2x). Smet op de avond was echter het uitvallen van Robben, die net weer was teruggekeerd van een blessure.

Het is inmiddels vaak mis gegaan bij Oranje. Na het kwalificatiedebacle om het EK in Frankrijk werd er weliswaar gewonnen van Wit-Rusland, maar tegen Zweden en Frankrijk werd er een schamel puntje gepakt. Met een achterstand van respectievelijk drie en zes punten in de groep, was de opdracht tegen Luxemburg natuurlijk overduidelijk.

Op zo'n moment - als het móet - is het altijd fijn als je weer beschikt over je beste speler. Waar Arjen Robben tegen België nog rust kreeg, verscheen hij met de aanvoerdersband om de arm wel aan de aftrap in Stade Josy Barthel. En hoe: de Bayern-ster tekende na dik een halfuur voor de 0-1 na een slimme steekpass van Davy Klaassen. Het leek erop dat Robben nét buitenspel liep, maar de goal ging wel door. Zijn eerste echte bevlieging leverde meteen succes op.

Even later werd het al snel bijna 0-2 en 0-3 via diezelfde twee pionnen van Danny Blind. Robben knikte de bal voorlangs, waarna Klaassen zijn assist bijna beloonde met een doelpunt. De middenvelder, die normaal gesproken zeer effectief is voor het doel, had het vizier niet op scherp staan.

Toch werd de zwakke kant van het huidige Nederlands elftal ook tegen Luxemburg weer eens pijnlijk blootgelegd. Defensief stond het namelijk niet altijd even goed. Joshua Brenet, die evenals Bart Ramselaar zijn basisdebuut maakte in Oranje, ging vlak voor rust in de fout en deelde een lichte duw uit aan zijn directe tegenstander. De bal ging op de stip. Verdediger Maxime Chanot, spelend bij New York City, bleef rustig en stuurde Maarten Stekelenburg naar de verkeerde hoek: 1-1.

Het werd meteen daarna, halverwege, alleen maar vervelender voor Nederland. Zowel Robben als Wesley Sneijder bleven achter in de kleedkamer met een blessure. Zeker in het geval van Robben, die juist weer terugkeerde van blessureleed, was dat een flinke klap. De mannen van Blind moesten het in de tweede helft dus zonder zijn twee grote routiniers doen.

Gelukkig vormde dat geen probleem. Memphis Depay liet zich namelijk behoorlijk zien als invaller aan de linkerkant. Terwijl hij eerst op mooie wijze raak kopte, besliste hij vervolgens de wedstrijd door een vrije trap in de korte hoek te schieten (1-3). Beide keren was doelman Ralphn Schon kansloos. De vleugelspeler van Manchester United gaf zijn visitekaartje vooral in het laatste halfuur toch nog even af.

Ondanks de drie punten, die ook iedereen verwachtte, moet het spel de komende duels echt beter op weg naar het WK in Rusland. Hopelijk kan Blind dan weer een beroep doen op zijn aanvoerder. Dat is maar de vraag, want het is duidelijk dat Robben nog altijd snel terugvalt in de ziekenboeg.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen