'Telescoopbeen' Aubameyang beslist 'Klassiker' tegen Bayern

19 november 2016, 20:38   Bijgewerkt: 19 november 2016, 21:11

In de afgelopen vier seizoenen werd Bayern München telkens kampioen van Duitsland en ook voor deze jaargang was de ploeg de grote titelfavoriet. De werkelijkheid na elf speelronden in de Bundesliga is echter dat promovendus RB Leipzig bovenaan staat, met daarachter Bayern op de tweede plaats. De titelverdediger verloor zaterdag Der Klassiker bij Borussia Dortmund met 1-0.

RB Leipzig had vrijdag de druk bij Bayern München gelegd, door de lastige uitwedstrijd tegen Bayer Leverkusen te winnen. De promovendus kwam in de BayArena twee keer op achterstand, maar stapte toch met een 2-3 overwinning van het veld. Daardoor heeft RB Leipzig na elf duels 27 punten. Bayern moest zaterdag op het Signal Iduna Park winnen bij Dortmund om gelijke tred te houden met de rijke maar verguisde Roten Bullen.

Dortmund had in de openingsfase het betere van het spel ten opzichte van Bayern, waar Arjen Robben toch weer afwezig was, en dat leidde in de elfde minuut tot de 1-0. Pierre-Emerick Aubameyang opende de score. Alsof hij een telescoopbeen heeft, zo tikte de goalgetter uit Gabon raak uit een voorzet van Mario Götze vanaf de rechterflank.

Na de 1-0 trok Bayern het initiatief naar zich toe, maar Dortmund behield de voorsprong zonder grote problemen tot de rust. Tien minuten na de pauze dachten de bezoekers op 1-1 te komen, maar een doelpunt van Franck Ribéry werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. De Franse aanvaller trof van dichtbij doel met een hakje na een voorzet van Thomas Müller.

Bayern bleef zich inspannen om de gelijkmaker te forceren, maar kwam niet verder dan een afstandsschot van Xabi Alonso in de zestigste minuut tegen de lat. In de slotfase kreeg Robert Lewandowski nog een goede kopkans, maar hij scoorde niet tegen zijn oude club. Twintig minuten voor tijd had Aubameyang aan de andere kant zijn tweede treffer van de avond kunnen maken. Hij had een vrije doortocht naar het doel van Manuel Neuer, maar stuitte daar op de Bayern-goalie.

Door het verlies blijft Bayern met 24 punten op de tweede plaats steken in de Bundesliga, met drie punten achterstand op leider RB Leipzig. Dortmund is met 21 punten, samen met Hertha BSC en 1. FC Köln, de nummer drie. Hoffenheim kan zondag op 23 punten komen. Daarvoor moet het thuis winnen van hekkensluiter Hamburger SV.