Celta en Standard gelijk, Internazionale uitgeschakeld

24 november 2016, 20:59   Bijgewerkt: 24 november 2016, 23:58

Ajax stond voor vandaag al bovenaan in Groep G van de Europa League en is na deze avond helemaal zeker van groepswinst. De ploeg won zelf van Panathinaikos, maar was ook bij een verliespartij zeker geweest van de eerste plaats. Dit omdat Celta de Vigo en Standard Luik met 1-1 gelijk hebben gespeeld. Ondertussen werd op alle Europa League-velden veel gescoord en bereikte Schalke 04 het knappe puntenaantal van vijftien. Internazionale verloor na een 0-2 voorsprong met 3-2 en is daardoor uitgeschakeld.

Groep G: Standard laat naast Celta

De messen waren geslepen voor de wedstrijd tussen Celta de Vigo en Standard Luik in deze vijfde speelronde, omdat de belangen van dat duel groot waren. Beide teams stonden op vijf punten en dus stond de tweede plaats op het spel in Spanje. De thuisploeg, met John Guidetti in de gelederen, kende een prima start. Topschutter Iago Aspas realiseerde met een goal na acht minuten een droomstart voor zijn team. Voldoende voor de zege was het niet, want de Belgen kwamen na zeventig minuten via Konstantinos Laifis langszij. Door het 1-1 gelijkspel blijft het tot op de laatste speeldag spannend in de strijd om de tweede plaats in Poule G.

Groep H: perfecte score Shaktar

Net als in Groep G is ook in Poule H de spanning om plaats twee nog altijd aanwezig. AA Gent, dat één punt minder heeft dan Sporting Braga, speelde vanavond met 2-2 gelijk tegen de Portugezen. In België kwamen de bezoekers via Nikola Stojiljkovic en Ahmed Hassan Mahgoub tot twee keer toe op voorsprong, maar Gent toonde zich veerkrachtig. Door een prachtige omhaal van Kalifa Coulibaly en een doelpunt van Danijel Milecevic stond het bij rust 2-2. In het tweede bedrijf werd niet meer gescoord. Shaktar Donetsk stond met de perfecte score van twaalf punten bovenaan in Groep H en heeft de status van groepswinnaar vandaag nog maar eens bevestigd. Het kende thuis geen enkele moeite met het Turkse Konyaspor, dat met 4-0 opzij werd geschoven. Een vroege eigen goal van Abdulkerim Bardakci leidde de nederlaag in, in het restant van de wedstrijd waren ook Dentinho, Eduardo en Bernard trefzeker. De Turkse club is daardoor definitief uitgeschakeld.

Groep I: Schalke imponeert, Krasnodar mazzelt

Groep J: Fiorentina verliest ondanks comeback

Koploper Fiorentina keek vanavond thuis verrassend na 26 minuten tegen een 0-2 achterstand aan tegen PAOK Saloniki, dat derde staat. Shahkov en Djalma scoorden namens de uitploeg en dus moest La Viola aan de bak. Nog voor rust herstelde de Serie A-ploeg via Federico Bernardeschi en Khouma Babacar, die zijn vierde goal maakte in deze campagne, de schade. Uiteindelijk ging het echter alsnog mis. In de negentigste minuut bezorgde Nederlander Garry Mendes Rodrigues de bezoekers de drie punten met een geweldige knal, waardoor het nog spannend is om de tweede plaats. Op de laatste speeldag gaat PAOK met FK Karabakh uitmaken wie er tweede wordt, beide teams staan op zeven punten. Nummer laatst Slovan Liberec had tot vandaag pas één punt gepakt, maar haalde vanavond wel uit tegen Karabakh. Het groepsduel eindigde in een 3-0 overwinning. De doelpunten werden gemaakt door Egon Vuch en Komlichenko, die één van zijn treffers van de penaltystip produceerde.

Groep K: groot drama voor Inter

In het toch al dramatische seizoen heeft Internazionale donderdag een nieuw hoofdstuk geschreven. Wat er vanavond weer gebeurde met de club, is eigenlijk onvoorstelbaar. Met slechts drie punten uit vier duels moest het vanavond winnen om kans te houden op overwintering en het lag al snel prima op koers bij Hapoel Beer Sheva. Doelpunten van Mauro Icardi en Marcelo Brozovic betekenden een 0-2 stand na 25 minuten, maar weer hield Inter het niet vol. Maranhao scoorde na een uur de aansluitingstreffer, tien minuten later was het alweer raak. Anthony Nwakaeme verzilverde een penalty na een overtreding van keeper Samir Handovic, die rood kreeg voor zijn actie. Ben Sahar velde vervolgens het vonnis over Inter in de negentigste minuut: 3-2. Inter is daardoor uitgespeeld in Europa, de ploeg uit Israël komt in punten gelijk met Southampton. Die ploeg ging vanavond schlemielig met 1-0 ten onder bij groepswinnaar Sparta Praag door een treffer van Costa Nhamoinesu. Het Engelse team, met Virgil van Dijk, Cuco Martina en Jordy Clasie, wist ondanks veel kansen en enorm veel balbezit niet te winnen.

Groep L: drie ploegen op plek twee

Zo spannend als het is in Groep L, is het nergens in de Europa League. Na vanavond staan Villarreal, FC Zürich en Steaua Boekarest allemaal op zes punten, terwijl koploper Osmanlispor FK zeven punten heeft. Zürich maakte dankzij een late strafschop van Fransisco Rodriguez een 0-1 achterstand, die kwam door een goal van Bruno Soriano, ongedaan en Steaua Boekarest won van de koploper. Gabriel Tamas werd de matchwinner in de laatste vijf minuten: 2-1. Badou Ndiaye had Steaua in de eerste helft al op voorsprong gebracht, maar Bojan Golubovic maakte in de tweede helft gelijk namens de bezoekers. Bij de Turkse ploeg deed Adam Maher een uur mee.