Overmars: "Concurrentie is nu best moeilijk te managen"

26 november 2016, 09:57

Omdat de selectie van Ajax dit seizoen zeer breed is, heeft trainer Peter Bosz continu de kans om spelers op te stellen die het meest in vorm zijn. Bovendien kan hij blessuregevallen en schorsing vaak eenvoudig opvangen. Maar de grote spelersgroep heeft ook een groot nadeel. Veel spelers zijn ontevreden, omdat ze geen basisplek hebben. Dat vindt Marc Overmars wel lastig.

De directeur voetbalzaken van Ajax maakt in gesprek met Telesport de vergelijking met vroeger, toen de selecties doorgaans een stuk kleiner waren. Nu staan er veel meer spelers op de loonlijst. "Door op het laatst nog Hakim Ziyech erbij te halen, zijn we nu met een groep van 23 man, vol concurrentie begonnen. De afgelopen jaren waren veel spelers zeker van hun plek. Dat is dit jaar anders. Door de meesten is er gevochten voor hun basisplaats, maar er is helaas ook ellende ontstaan. Vroeger klopten wij één keer per seizoen op de deur van de trainer. Nu is dat tien keer erger, wordt er gewoon minder in de spiegel gekeken. We geven ook toe. Het is nu best moeilijk te managen", aldus Overmars.

Spelers als Nemanja Gudelj, Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer gooiden hun kont tegen de krib en lijken met hun houding en standpunt af te stevenen op hun vertrek. "In het geval van de ontevreden spelers zullen we de oplossing zoeken. Er moet ruimte komen. En dat zal ook wel gebeuren. Overigens hebben we bij een aantal jongens van tevoren al aangeven dat het dit jaar lastig voor ze zou kunnen worden. We hadden gehoopt voor de transferdeadline nog iemand te verkopen", stelt Overmars, die geen namen wil noemen. Overigens heeft hij meerdere reservespelers nog niet afgeschreven. "Misschien moeten we ervan af dat een speler op zijn negentiende moet doorbreken en een vaste basisplaats moet krijgen. Waarom niet op zijn 21ste? Ajax blijft in mijn ogen de club voor talenten."

De voetbaldirecteur, die het over 'moordende concurrentie' heeft bij Ajax, wist de afgelopen jaren op financieel vlak uitstekende zaken te doen. Wel was er kritiek op het transferbeleid, vooral wegens het aantrekken van spelers als Niki Zimling, John Heitinga en Heiko Westermann. "Natuurlijk kijk ik naar mezelf en vraag ik me af: hoe kan ik dat beter doen? Met name de oudere, ervaren jongens waren de laatste tijd geen succes. Dat is leergeld dat ik betaal. En bij Ajax ligt alles onder een vergrootglas. Bij een andere club vertrokken vier buitenlandse spelers die de verwachtingen niet hadden waargemaakt en daar las ik dan twee regels over."

Ziyech-timing

Iets wat wellicht ook beter had gekund, was het moment van de transfer van Hakim Ziyech. Omdat de Marokkaan pas last-minute werd aangetrokken, kwam hij te laat voor de belangrijke wedstrijden tegen FC Rostov. "Dat het eerder niet kon, is een intern verhaal", reageert Overmars. Er wordt gezegd dat commissaris Theo van Duivenbode geen groen licht gaf voor de transfer. Toch heeft Overmars spijt dat de komst van Ziyech niet eerder doorgedrukt is. "Met de wijsheid achteraf wel, ja. Maar er waren destijds helaas goede redenen om dat niet te doen."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen