AZ wint in bijzonder vermakelijk duel van Heracles

27 november 2016, 16:21

De omstandigheden in het AFAS Stadion waren ideaal voor een mooie wedstrijd, en beide ploegen hadden ook zin om het publiek te vermaken. Zowel Heracles als AZ kwam tot veel kansen, maar AZ bleek veel effectiever in de afronding. Dit legde de basis voor de uiteindelijk uitslag van 5-1. AZ speelde dus een bijzonder sterke partij voetbal, en kende met onder andere Robert Mühren en oud-Heraclieden Wout Weghorst en Illias Bel Hassani vele uitblinkers.

Zo stond er na vijf minuten al een 1-0 tussenstand op het scorebord, en de vroege goal bleek een voorbode op wat zou komen. Na een mooie actie van Darri kwam Heracles via Samuel Armenteros direct erg dichtbij de gelijkmaker, maar de Zweede spits schoot over. Hierna werden in rap tempo schoten van Bradley Kuwas, Mattias Johansson en Wout Weghorst gekeerd door de keepers Sergio Rochet en Bram Castro.

Via een corner wist AZ vervolgens de score uit te breiden, en de 2-0 was een pijnlijke voor Heracles. Weghorst en Bel Hassani maakten allebei afgelopen zomer nadat ze met Heracles de play offs hadden gewonnen de overstap naar AZ, en samen waren ze voor de tweede Alkmaarse goal verantwoordelijk. Bel Hassani slingerde de bal prachtig voor, en Weghorst kopte keihard binnen.

AZ leek na rust vastberaden om de 4-0 alsnog te gaan maken, en kwam via Mühren direct twee keer erg dichtbij, maar Castro redde knap. De 4-0 bleef Heracles dus opnieuw bespaard, en in de 52ste minuut kwam het zelfs terug in de wedstrijd. Armenteros werd omvergelopen door Ron Vlaar, en benutte zelf de penalty. Zo was opeens de spanning terug, en de wedstrijd bleef op en neer golven. Toch was het vooral AZ dat na de 3-1 tot goede kansen kwam, maar Castro stond goed te keepen. Zo redde de Belgische doelman onder andere op een prachtige volley van zijn landgenoot Stijn Wuytens.

Het lukte Heracles dus niet om aan een echt slotoffensief te beginnen, en invaller Dabney dos Santos wist de wedstrijd helemaal te beslissen: hij schoot keihard de 4-1 binnen. Na de 4-1 had Heracles het helemaal opgegeven, en kreeg AZ kans op kans. De ploeg uit Almelo had echter geluk dat Castro een puike partij keepte, en zodoende bleef het lang bij 4-1. Castro en Heracles bleef echter niks bespaard, in de blessuretijd schoot invaller Alireza Jahanbakhsh nog weergaloos de 5-1 in de kruising. AZ kan drie punten bijschrijven en Heracles blijft hangen in de brede middenmoot in de Eredivisie.