Klaassen helpt Ajax over dode punt heen in Friesland

27 november 2016, 16:24

Zoals het een echte aanvoerder betaamt, heeft Davy Klaassen 'zijn' Ajax zondagmiddag drie punten bezorgd in de Eredivisie. De aanvallende middenvelder wist de Amsterdammers de weg te wijzen in de pittige uitwedstrijd tegen sc Heerenveen, dat voor het eerst dit seizoen niet tot scoren kwam: 0-1. Ajax is nu nog de enige ploeg die in elk duel het net wist te vinden.

Het potje in Friesland was op voorhand al interessant. Aan de ene kant wist Ajax voor dit duel al vijf keer op rij te winnen van de Friezen en bleven de Amsterdammers al veertien opeenvolgende keren ongeslagen tegen de pompeblêdenclub, maar aan de andere kant waren er voor de thuisploeg ook genoeg positieve voortekenen. De ploeg van Jurgen Streppel was dit seizoen namelijk nog zonder verlies in eigen huis en bovendien wist de nummer vier dit jaar al punten af te snoepen van Feyenoord en PSV.

Bij Ajax stond Kasper Dolberg, de man in vorm, weer in de spits. Het Deense supertalent was in de eerste helft op twee momenten gevaarlijk: eerst kwam hij weer met een 'achterhoofdkopbal' op de proppen, daarna mikte hij over na een strakke voorzet van Amin Younes. Daley Sinkgraven was gevaarlijk met een schot, maar de beste kansen waren voor Klaassen. De aanvoerder van Ajax zag echter tot twee keer toe een inzet op Erwin Mulder ketsen. Vooral de redding van de doelman op een pegel vlak voor rust verdiende een compliment.

Heerenveen was aan de andere kant zelf meerdere malen via Pelle van Amersfoort in de buurt van een doelpunt. De diepgaande middenvelder, die de geblesseerde Stijn Schaars nog niet weer naast zich had staan, werd echter een paar keer afgevlagd wegens buitenspel. Eén keer bleef de vlag omlaag, maar toen had Ajax-goalie Andre Onana een fraaie redding in petto.

Ajax hervatte in de tweede helft de jacht op de vijftiende zege in achttien optredens en kwam al bijna snel op 0-1. Hakim Ziyech, wiens weerzien met zijn oude club opnieuw uitliep op een serie fluitconcerten, mikte een vrije trap echter net naast. De Marokkaan zat overigens niet heel lekker in de wedstrijd en werd, ook omdat hij net hersteld is van ziekte, na 65 minuten gewisseld voor Donny van de Beek.

Heerenveen wilde met Henk Veerman als stormram aandringen, maar een écht slotoffensief kwam er ondanks het inbrengen van de 'supersub' niet. Reza Ghoochannejhad en Lucas Bijker namen het Amsterdamse doel nog onder vuur, maar de 0-2 zou gevoelsmatig eerder vallen. Deze bleef echter ook uit, omdat Klaassen en Bertrand Traoré geen raad wisten met hun mogelijkheden. Dat zal Ajax worst wezen, aangezien de drie punten weer binnen zijn.

De winst zorgt ervoor dat Ajax weer voor even één puntje aan kop gaat. Feyenoord kan later op deze zondag echter weer de koppositie heroveren: als de Rotterdammers bij FC Utrecht winnen, dan is hun voorsprong weer twee punten.

[photo,102822,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen