Jordi Cruijff vindt handelingssnelheid in Nederland te laag

28 november 2016, 09:39

Als Jordi Cruijff de gang van zaken in het Nederlandse voetbal analyseert, dan komt hij tot twee conclusies. De zoon van de legendarische nummer 14 vindt de handelingssnelheid te laag liggen in de Eredivisie en stelt bovendien dat spelers te vaak met de rug naar het doel komen te staan.

"Nederlandse voetballers komen vaak in de problemen zodra de intensiteit van een wedstrijd omhoog gaat. De handelingssnelheid is dan te laag en de technische vaardigheid schiet tekort. Verder valt het op hoe vaak spelers voor de bal en met de rug naar het doel staan. Dat is bijna 'Nederlands' geworden, terwijl dat nooit onze kwaliteit is geweest", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf.

"Dat verklaart het hoge aantal terugspeelballen, die inmiddels ook in het buitenland als typisch Nederlands worden gezien", vervolgt Cruijff. "Maar als je met je rug naar het doel staat en de tegenstander zet druk, dan blijft er vaak niets anders over dan de bal op de doelman terug te spelen. In die actie zit eigenlijk de kern van het probleem. Omdat vanuit de visie van de Hollandse School bij de doelman de opbouw begint en niet eindigt. Dit moet een kwestie van opleiden en coachen zijn. Wat dat betreft is er veel veranderd."

Cruijff zegt dat hij zelf het geluk heeft gehad dat hij bij Ajax en FC Barcelona is opgeleid. In Catalonië werd namelijk veel meer gedaan met de beleving, de instelling en de overlevingsdrang van spelers. Daardoor lag de focus ook gelijk meer op technische vaardigheden. Dat moest goed zijn, omdat je anders aan de beurt was in de 'harde' omgeving. "Mijn aannames, passing en positiespel moesten perfect zijn om te voorkomen dat ik steeds omver werd gekegeld", aldus de technisch directeur van Maccabi Tel Aviv. "Vanaf mijn veertiende was iedere training een gevecht en die instelling nam ik mee naar de wedstrijden. Dat had dus weinig met mentale begeleiders en psychologen te maken, maar alles met mijn tegenstanders tijdens de trainingen en wedstrijden. Die zorgden ervoor dat ik sneller ging denken, sneller ging handelen en mentaal sterker werd."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen