Van Basten kondigt met trots videoref op clubs-WK aan

7 december 2016, 19:43   Bijgewerkt: 9 december 2016, 14:08

Tijdens het WK voor clubteams, dat zich van 8 tot 18 december in Japan afspeelt, zal door de FIFA de veelbesproken videoscheidsrechter in gebruik worden genomen. Dat betekent dat er tijdens alle wedstrijden op het toernooi een extra scheidsrechter in een busje bij het stadion zit, die de dienstdoende arbiter kan adviseren bij het nemen van belangrijke beslissingen.

Het is de eerste keer dat de videoscheidsrechter tijdens een officiële FIFA-competitie gebruikt zal worden. "Dit is een grote stap vooruit in termen van het testen van de technologie", zegt Marco van Basten, die zich bij de FIFA onder meer over de technologische ontwikkelingen binnen het voetbal ontfermt. "We voelen als goed voorbereid en hebben alles besproken met de belangrijke partijen. Natuurlijk is het nog nieuw terrein en gaan we pas voor het eerst live, maar deze test kan ons duidelijk maken welke verfijningen eventueel nog gewenst zijn", aldus Van Basten.

De videoscheidsrechter mag helpen bij beslissingen over doelpunten, penalty's, rode kaarten en vergissingen omtrent identiteit. Onlangs werd er ook al tijdens vriendschappelijke interlands (Italië-Frankrijk en Italië-Duitsland) getest met de videoscheidsrechter.

Er zijn twaalf landen die actief participeren in het testen met de videoscheidsrechter: Australië, België, Brazilië, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Mexico, Nederland, Portugal, Qatar en de Verenigde Staten. In Nederland werd er bij meerdere bekerwedstrijden geëxperimenteerd met de videoref.

Lees ook: WK-deelnemers nader belicht: van Vicelich tot Ronaldo

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen