'Schimmige Nederlandse bv's gebruikt bij Latijnse deals'

9 december 2016, 15:58

Schimmige bv's uit Nederland worden gebruikt bij het wegsluizen van miljoenen euro's van voetbaldeals vanuit Zuid-Amerika. Via twaalf Nederlandse 'brievenbus-bv's' zijn in de afgelopen jaren tientallen miljoenen zonder belasting doorgesluisd naar Panama en de Britse Maagdeneilanden. Dat concludeert NRC na een onderzoek.

Argentijnse zaakwaarnemers en bankiers wilden geen belasting betalen over voetbalovereenkomsten en gebruikten zodoende een geldcarrousel die niet te traceren was door de fiscus. Hierbij werden Nederlandse bedrijven ingezet, die in en rond Amsterdam gevestigd zijn. Bij transfers of reclame-inkomsten van spelers als James Rodríguez (Real Madrid), Angel di María en Javier Pastore (beiden Paris Saint-Germain) was dit het geval.

De bv's uit Noord-Holland stonden hierbij tussen de clubs en Caraïbische bedrijven in. De NRC spreekt in het kader hiervan van een 'Holland-route'. Deze route wordt ingezet vanuit Argentinië, terwijl de aansturing in Uruguay plaatsvindt. Door de constructie worden niet de Argentijnse bankiers en spelersmakelaars, maar de Nederlandse bedrijven officieel gezien de zakenpartners van de clubs. Overigens komt de link met de Caraïbische belastingparadijzen zo niet in de boekhouding van de clubs terecht.

Wat verder in het artikel van het NRC duidelijk wordt, is dat er zeer weinig bekend is over de Nederlandse bv's.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen