UEFA komt met wijzigingen: twee tijdsloten in CL

9 december 2016, 20:33

Met ingang van het seizoen 2018/2019 kent de groepsfase van de Champions League twee tijdsloten. Vanaf dan beginnen er twee wedstrijden om 19.00 uur, de aftrap van de andere zes duels is om 21.00 uur. Dat meldt de UEFA vrijdag via de officiële kanalen, na een vergadering van het uitvoerend comité van de Europese voetbalunie in het Zwitserse Nyon.

Sinds mensenheugenis beginnen de wedstrijden in het belangrijkste clubtoernooi van Europa allemaal om 20.45 uur. Met de wijziging treedt de Champions League in de voetsporen van de Europa League. In dat toernooi wordt, sinds de komt van het evenement in 2009, standaard afgetrapt om 19.00 uur en 21.05 uur. Vroege duels in de CL zijn al bekend, maar het eerdere tijdstip van aftrappen heeft nu nog te maken met het tijdsverschil of de weersomstandigheden.

EL-finale in 2018 in Lyon

Het uitvoerend comité besloot tevens dat de Europa League-finale in 2018 op het Parc Olympique Lyonnais, dat begin dit jaar zijn deuren opende, wordt gespeeld. In hetzelfde seizoen is de eindstrijd van de Champions League in Kiev, zo werd in september al bekendgemaakt. Voor de Europese clubfinales vanaf 2019 wordt de bidprocedure openbaar, wat momenteel nog niet het geval is.

Organisatie Euro 2024

In september 2018 kiest de UEFA de organisator van Euro 2024. Tot 3 maart 2017 hebben landen de tijd om zich kandidaat te stellen voor de huisvesting van het evenement. Duitsland (individueel), Turkije (individueel) en Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland (gezamenlijk) hebben al voorzichtig hun interesse kenbaar gemaakt voor de organisatie van de eindronde. Een gezamenlijke kandidatuur is voor de UEFA geen probleem, al zijn in dat geval maximaal twee gastlanden verzekerd van rechtstreeks plaatsing voor de poulefase. De organisatie van het EK 2024 wordt in september 2018 toegewezen.

Meer kansen voor kampioenen

Per 2018 krijgen de kampioenen van de 55 UEFA-lidstaten twee kansen om deel te nemen aan een Europees hoofdtoernooi. Alle landskampioenen blijven (tenzij rechtstreeks geplaatst voor het hoofdtoernooi) uitkomen in de kampioenenroute in de voorronde van de Champions League. Als zij hierin uitgeschakeld worden, krijgen ze een herkansing in de nieuwe kampioenenroute in het voortraject van de Europa League. In de huidige opzet is het nog zo dat teams die verliezen in de eerste of tweede CL-voorronde meteen klaar zijn in Europa.

Clubs meer op zichzelf aangewezen

Ook wordt de clubcoëfficiënt, bepalend voor de indeling van de potten bij Europese lotingen, aangepast. Momenteel is het zo dat dit gegeven voor twintig procent wordt bepaald door de internationale prestaties van teams uit hetzelfde land, maar dat komt te vervallen. Goede clubs uit kleinere competities worden hierdoor niet 'gestraft' voor de mindere coëfficiënt van hun land. Omgekeerd zijn teams die minder vaak Europees voetbal spelen uit grotere landen straks meer op zichzelf aangewezen. De clubcoëfficiënt wordt vanaf 2018 berekend op basis van de prestaties in de laatste vijf seizoenen, eventuele bonuspunten worden niet meer meegenomen in deze berekening.

Flinke stijging prijzengeld EK-vrouwen

Ten opzichte van de laatste editie in 2013 kent het prijzengeld voor het EK-vrouwen, dat komende zomer in Nederland wordt gehouden, een spectaculaire stijging van 2,2 miljoen euro tot 8 miljoen euro. Alle zestien deelnemers zijn verzekerd van 300.000 euro startgeld. Het bereiken van de kwartfinales en halve finales levert een bonus op van respectievelijk 500.000 euro en 700.000 euro. De runner-up krijgt een extraatje van 1 miljoen euro, de winnaar zelfs één van 1,2 miljoen euro.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen