Officieel: alleen kampioenen top-tien rechtstreeks in CL

9 december 2016, 19:34

Het uitvoerend comité van de UEFA heeft de nieuwe opzet voor de Champions League-groepsfase, die ingaat per 2018, ondanks eerdere weerstand van het overkoepelende orgaan van de Europese voetbalcompetities (EPFL) definitief gemaakt. Dat is slecht nieuws voor Nederland, aangezien vanaf dan een plaats bij de eerste tien op de UEFA-coëfficiëntenlijst nodig is om de landskampioen rechtstreeks in de groepsfase van de CL te krijgen.

Nederland moest sowieso al vrezen voor het verlies van het directe CL-ticket. Vanwege de matige prestaties van Nederlandse clubs in Europa in de afgelopen jaren is het land afgegleden naar de dertiende plaats van de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Als Nederland voor het einde van het seizoen niet meer bij de eerste twaalf komt, een kans die erg klein is, dan had de eredivisiekampioen per 2018 ook voorronde CL moeten spelen. Nu de plannen van de UEFA zijn goedgekeurd wordt het voor Nederland alleen maar moeilijker om de landskampioen in het hoofdtoernooi te krijgen.

De top-vier van de UEFA-coëfficiëntenranglijst (nu Spanje, Duitsland, Engeland en Italië) heeft vanaf 2018 standaard vier teams per land in de groepsfase van de Champions League. De nummers vijf en zes zijn ieder verzekerd van twee clubs in het hoofdschema, van de nummers zeven tot en met tien wordt de kampioen rechtstreeks toegelaten. De winnaars van de Champions League en Europa League uit het voorgaande seizoen krijgen indien niet al geplaatst ook een startbewijs voor de groepsronde, de resterende plaatsen worden verdeeld via het kwalificatietoernooi.

Om het directe CL-ticket voor de landskampioen te behouden moet Nederland voor het einde van dit seizoen een achterstand van ruim acht punten goedmaken op nummer tien Turkije. Om dat te bereiken, moeten Ajax en AZ sowieso de finale van de Europa League halen. Maar dan nog is Nederland afhankelijk van wat de Turken doen in Europees verband. Zij hebben met Fenerbahçe, Besiktas en Osmanlispor nog drie ijzers in het vuur.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen