Heerenveen dankt Larsson voor uitblijven puntenverlies

10 december 2016, 21:43   Bijgewerkt: 10 december 2016, 22:19

Ondanks een zeer povere wedstrijd heeft sc Heerenveen drie punten gepakt tegen Excelsior. In het Abe Lenstra Stadion bogen de Friezen een 0-1 achterstand om tot een 2-1 overwinning, dankzij twee doelpunten van Sam Larsson. De Rotterdammers kwamen vlak voor rust op voorsprong dankzij een benutte penalty van Nigel Hasselbaink.

Aan Friese zijde stond de ontmoeting met Excelsior van vanavond vooral in het teken van de terugkeer van twee routiniers. Stijn Schaars was hersteld van een blessure die hij opliep in het oefenduel van het Nederlands Elftal met België op 9 november, terwijl ook Doke Schmidt weer in de basis mocht beginnen. De 24-jarige centrumverdediger maakte na twintig maanden weer zijn rentree in de hoofdmacht. Hij verving de vorige week uitgevallen Jerry St. Juste.

Daarin oordeelde arbiter Pol van Boekel namelijk dat Heerenveen-linksback Lucas Bijker in het zestienmetergebied hands maakte, na een voorzet van Fredy Ribeiro. Van Boekel wees gedecideerd naar de stip, al leek dit toch wat zwaar gestraft. Het buitenkansje voor de Kralingers werd desalniettemin benut door Nigel Hasselbaink, die de penalty beheerst in de bovenhoek knalde.

De snelle Friese treffer zou Heerenveen vleugels moeten bezorgen, maar niets was minder waar. Het lukte de thuisploeg niet om de schroom van zich af te gooien en de wedstrijd bleef dan ook zeer matig. Bij Excelsior werd er vooral gehoopt op een snelle uitbraak, maar hier slaagden de bezoekers maar mondjesmaat in.

Het duel leek dan ook uit te gaan als een nachtkaars, maar tien minuten voor tijd kon het publiek in het Abe Lenstra Stadion toch nog op de banken staan. Compleet uit het niets kwam Larsson namelijk opnieuw op het scorebord, nadat hij zijn indraaiende vrije trap plotseling in het doel zag belanden.