FC Twente stunt tegen Ajax na fout Viergever

11 december 2016, 18:44   Bijgewerkt: 11 december 2016, 18:51

FC Twente heeft Ajax een enorme dreun gegeven in de strijd om de koppositie. De Tukkers hielden de Amsterdammers negentig minuten lang van scoren en profiteerden in blessuretijd van een fout van Nick Viergever. Mateusz Klich velde het vonnis vanaf elf meter: 1-0.

Ajax begon aan het duel in de wetenschap dat concurrent Feyenoord drie punten was uitgelopen en flink aan het doelsaldo had gewerkt. De druk lag daardoor bij de Amsterdammers om in Enschede ook een goed resultaat te behalen.

FC Twente was niet van plan om daaraan mee te werken. De nummer acht van de Eredivisie won al sinds 22 oktober niet meer, maar leek vooral van plan om niet te verliezen. Met een 'handbalverdediging' hield het de ruimtes klein voor de gevaarlijke Ajax-aanvallers. De ploeg van René Hake gokte vanuit die strijdwijze op een spaarzame counter om de Amsterdammers pijn te doen.

Dat strijdplan bleek in de eerste helft uitstekend te werken. Kasper Dolberg en Davy Klaassen kwamen nauwelijks in het stuk voor en de acties van Amin Younes, Anwar el Ghazi en Hakim Ziyech strandden vaak in schoonheid. Pas één minuut voor rust kwam Ajax tot de eerste gevaarlijke doelpoging. Younes slalomde knap door de Twente-defensie, maar zag zijn schot net naast het doel gaan.

Het was bijna het enige moment voor rust waar de 0-0 stand van het scorebord had kunnen verdwijnen. Ook FC Twente kwam nauwelijks in de buurt van het vijandelijke doel en produceerde alleen een afstandsschot van Mateusz Klich (net voor de lijn gekeerd door een grabbelende André Onana) en een mislukte volley van Dylan Seys (bal ruim over het doel).

De scherpte van de Tukkers ontbrak even bij het begin van de tweede helft. Dolberg profiteerde bijna vanaf de aftrap van balverlies van Twente, maar zijn schot ging rakelings voorlangs. Bij de daarop volgende aanval kreeg de Deense spits de bal net niet bij El Ghazi.

Het waren twee momenten die Ajax de hoop gaven dat het de tweede helft wel goed zou komen, maar Twente herpakte zich snel. Echt grote kansen vielen er ook na rust lange tijd niet te noteren voor de bezoekers. Ook standaardsituaties boden geen uitkomst. In Enschede weten ze hoe gevaarlijk Ziyech kan zijn bij dode spelmomenten, maar de middenvelder kon zijn oude ploeg geen pijn doen.

Lasse Schöne liet wel zien dat hij over een goede trap beschikt, maar zijn pogingen kwamen van een te grote afstand om Nick Marsman te verrassen. De Twente-doelman stond twee keer op de goede plek na vrije trappen van de Deense routinier van Ajax.

Door de improductiviteit van de Amsterdammers mocht het Enschedese publiek blijven hopen op een stunt. Echt realistisch leek die hoop niet, want Onana zag bijna geen Twente-aanvaller voor zijn neus opduiken. Als de thuisploeg al dacht aan een gevaarlijke counter stond Davinson Sánchez op de juiste plek.

Het leek dan ook op 0-0 af te stevenen tot Nick Viergever vlak voor tijd hopeloos in de fout ging. De verdediger maaide eerst over de bal heen na een voorzet van links en voelde zich vervolgens genoodzaakt om de bal voor de instormende Chinedu Ede weg te slaan. Klich pakte het cadeautje dankbaar uit: 1-0. Ajax moest bovendien met tien man verder omdat Viergever, na de goede waarneming van Dennis Higler, ook zijn tweede gele kaart kreeg gepresenteerd.

Peter Bosz ziet zijn ploeg, door de eerste nederlaag sinds augustus, achterop raken bij koploper Feyenoord. De Rotterdammers hebben drie punten meer dan de aartsrivaal na zestien competitieduels. Twente kan eindelijk weer juichen en stijgt door de zwaarbevochten zege naar de zevende plaats in de Eredivisie.