Ballon d'Or: Ronaldo lijkt stand tegen Messi 4-5 te maken

12 december 2016, 16:32   Bijgewerkt: 12 december 2016, 20:52

Vanavond om 20.00 uur wordt, na een ceremonie waarin de lijst van dertig genomineerden steeds kleiner wordt, de prestigieuze Ballon d'Or uitgereikt. Hoewel de shortlist voor de 61ste Gouden Bal groot van formaat is, lijkt het vooral weer een tweestrijd tussen Cristiano Ronaldo en Lionel Messi te worden. Sterker nog: het lijkt al te zijn uitgelekt dat Ronaldo de fraaie prijs in de wacht zal slepen. Er circuleert namelijk een foto van naar verluidt de nieuwste uitgave van France Football, het magazine dat de prijs organiseert, op internet (zie beneden).

Hij lijkt naar Ronaldo te gaan

De Gouden Bal-verkiezing werd de afgelopen jaren samen georganiseerd door France Football en de FIFA, maar deze prijzen werden voor dit jaar weer van elkaar gesplitst. Voor de periode tussen 2010 en 2015 gingen de awards ook afzonderlijk van elkaar door het leven. De andere prijs - de 'Best FIFA Men's Player Award' - wordt over exact vier weken uitgereikt op het bondsgala in Zürich en kent Ronaldo, Messi en Antoine Griezmann als genomineerden. Voor de Gouden Bal-verkiezing zijn in principe nog dertig man in de race, maar gelden Ronaldo en Messi natuurlijk weer als de grootste kanshebbers. Hoewel dergelijke uitgelekte informatie nooit helemáál te vertrouwen is, lijkt Ronaldo de strijd te hebben gewonnen. Er mochten overigens 173 gerenommeerde journalisten een stem uitbrengen.

{image[307268][right-half][Gouden Bal]}Het was natuurlijk ook niets minder dan een droomjaar voor Ronaldo. Los van zijn ongekende doelpuntenproductie beleefde hij het mooiste moment ooit uit zijn carrière, door zich met Portugal tot Europees kampioen te kronen. De supervedette van de Portugezen viel uit in de finale tegen Frankrijk, maar zag 'zijn' ploeg door een late goal van Eder voor een groot succes zorgen. Het was de tweede triomf in korte tijd voor Ronaldo, aangezien hij met Real Madrid ten koste van aartsrivaal Atlético Madrid de Champions League wist te winnen. In de eindstrijd in Milaan benutte Ronaldo de winnende strafschop namens Real Madrid. Kampioen werd Ronaldo niet. Dat werd het Barça van Messi.

Ronaldo versus Messi

Even wat cijfers van het fenomeen Ronaldo in het jaar 2016, afgemeten tegen de eveneens ongelofelijke statistieken van Messi. Belangrijk om te weten is dat de Gouden Bal-verkiezing gebaseerd is op de prestaties in de periode tussen 22 november 2015 en 20 november 2016. Twee conclusies op basis van onderstaande cijfers: beide spelers zijn van een andere planeet en doen zeer weinig voor elkaar onder.

{image[293073][left-half][Gouden Bal]}De 31-jarige Ronaldo kreeg het voor elkaar om in deze periode 61 keer tot scoren te komen in 58 officiële wedstrijden. Hij scoorde gemiddeld één keer per 83:02 minuten. Dertien treffers vielen in de Champions League, 35 in La Liga en drie op EURO 2016. De Portugees leverde dertien assists af in zijn 58 optredens (266:35 minuten per assist). Over de breedte gezien had Ronaldo zodoende gemiddeld 63 minuten en 19 seconden nodig om een doelpunt te maken of voor te bereiden.

Dan Messi. De Argentijnse ster van FC Barcelona staat na 63 officiële wedstrijden op 59 doelpunten. Hoewel hij met een gemiddelde van 91:39 minuten per doelpunt lager scoort dan Ronaldo, heeft hij beduidend meer assists geproduceerd dan zijn eeuwige rivaal. Met 34 stuks bereidt hij per 159 minuten en 2 seconden een goal van een medespeler direct voor. In totaal heeft 58 minuten en 8 seconden nodig om bij een goal betrokken te zijn. Dat is iets minder lang dan Ronaldo, maar het verschil is zeer klein.

De genomineerden

Gouden Bal Ballon d'Or

Gouden Bal Ballon d'Or

Namens Leicester City zijn Jamie Vardy en Riyad Mahrez genomineerd. Dimitri Payet heeft met zijn prestaties bij West Ham United en Frankrijk een plaats op de lijst afgedwongen. Verder zijn Rui Patricio (Sporting CP), Hugo Lloris (Tottenham Hotspur) en Paulo Dybala (Juventus) redelijk verrassende namen in het gezelschap.

De historie

De iconische onderscheiding wordt al sinds 1956 georganiseerd door France Football. Als Ronaldo vanavond daadwerkelijk de Gouden Bal in zijn prijzenvitrine mag plaatsen, dan is het de vierde keer dat hem dat gelukt is. De Portugees werd ook al vier keer tweede. Messi is recordhouder, met vijf Gouden Ballen. De stand tussen de twee buitenaardse spelers lijkt dus 5-4 te worden, als de uitgelekte informatie inderdaad klopt. Achter Messi en Ronaldo hebben drie spelers de Gouden Bal driemaal op hun naam geschreven: Michel Platini, Johan Cruijff en Marco van Basten. Franz Beckenbauer, Ronaldo, Alfredo Di Stéfano, Kevin Keegan en Karl-Heinz Rümmenige pakten hem twee keer in hun carrière.

De 30 kandidaten

Arturo Vidal (Bayern München)

Jamie Vardy (Leicester City)

Luis Suárez (FC Barcelona)

Sergio Ramos (Real Madrid)

Rui Patricio (Sporting CP)

Paul Pogba (Manchester United)

Pepe (Real Madrid)

Dimitri Payet (West Ham United)

Neymar (FC Barcelona)

Manuel Neuer (Bayern München)

Thomas Müller (Bayern München)

Luka Modric (Real Madrid)

Lionel Messi (FC Barcelona)

Riyad Mahrez (Leicester City)

Hugo Lloris (Tottenham Hotspur)

Robert Lewandowski (Bayern München)

Toni Kroos (Real Madrid)

Koke (Atlético Madrid)

Andrés Iniesta (FC Barcelona)

Zlatan Ibrahimovic (Manchester United)

Gonzalo Higuaín (Juventus)

Antoine Griezmann (Atlético Madrid)

Diego Godin (Atlético Madrid)

Paulo Dybala (Juventus)

Kevin De Bruyne (Manchester City)

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Gianluigi Buffon (Juventus)

Gareth Bale (Real Madrid)

Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund)

Sergio Agüero (Manchester City)

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen