KNVB Beker: weinig vaste gezichten, steeds meer amateurs

13 december 2016, 11:21   Bijgewerkt: 13 december 2016, 11:48

Vandaag, morgen en overmorgen staat het Nederlandse voetbal weer volledig in het teken van het toernooi om de KNVB Beker. Er zijn nog zestien ploegen over, waarvan er vier amateurverenigingen zijn. We blikken vooruit op de strijd om een plaats in de kwartfinale. Welk acht ploegen overleven de volgende schifting?

Twee vaste gezichten

Naast AZ en Heracles zijn er zeven andere ploegen die in de laatste vijf edities de achtste finales wisten te bereiken. Dat zijn PEC Zwolle, sc Heerenveen, Feyenoord, Vitesse, FC Groningen, Ajax en SC Cambuur. Deze ploegen zijn dit jaar, op Groningen na, ook weer geplaatst voor de laatste zestien ploegen.

Amateurploegen

Er zijn momenteel nog vier amateurploegen actief in het bekertoernooi: VVSB, IJsselmeervogels, De Jodan Boys en ASWH. Er staat geen amateurconfrontatie op het menu, dus na deze ronde kan het ook afgelopen zijn met de stuntploegen. VVSB gaat dinsdagavond op bezoek bij FC Volendam, IJsselmeervogels treedt dan in eigen huis aan tegen Heerenveen. Op woensdag gaan ASWH en De Jodan Boys respectievelijk op bezoek bij AZ en Vitesse.

Er zijn in het huidige (vier stuks) en vorige seizoen (vijf stuks) nog opvallend veel amateurploegen actief in de achtste finale van de KNVB Beker. Ter vergelijking: in het seizoen 2014/2015 was dat aantal nul. In het seizoen 2013/2014 reikten twee amateurclubs tot de achtste finale, in 2012/2013 lukte dat één amateurvereniging.

Geringe Jupiler League-inbreng

Opvallend is dat er dit seizoen minder Jupiler League-clubs dan amateurploegen bij de laatste zestien van de beker zitten. FC Volendam en SC Cambuur zijn de enige overgebleven eerstedivisionisten. Laatstgenoemde club moet het ook nog eens opnemen tegen Ajax. Vorig seizoen waren er ook nog maar twee Jupiler League-clubs in de achtste finale. In het seizoen 2014/2015 waren dat er vijf, in het seizoen 2013/2014 twee en in de jaargang 2012/2013 vier.

In de vorige ronde van het huidige seizoen viel op dat er toen al, na één ronde dus, negen van de zeventien clubs uit de Jupiler League waren uitgeschakeld. Het kan wat zeggen over het niveau van het tweede niveau in Nederland, al blijft beker natuurlijk een onvoorspelbare en soms gekke campagne.

Videoscheidsrechter

hawkeye videoscheidsrechter

hawkeye videoscheidsrechter

Programma

Dinsdag

18.30: FC Volendam - VVSB

20.45: IJsselmeervogels - sc Heerenveen

Woensdag

18.30: PEC Zwolle - FC Utrecht

20.00: AZ - ASWH

20.00: Vitesse - De Jodan Boys

20.45: Feyenoord - ADO Den Haag

Donderdag

18.30: SC Cambuur - Ajax

20.45: Heracles Almelo - Sparta

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen