De meest bijzondere momenten van het voetbaljaar 2016

27 december 2016, 12:38

Nog een paar dagen, dan zit het kalenderjaar erop. Maar voordat we de champagne ontkurken en het vuurwerk ontsteken, blikken wij als redactie van FCUpdate.nl op min of meer persoonlijke wijze terug op de gebeurtenissen in 2016. Elk redactielid kiest een paar bijzondere, grappige, mooie of dramatische momenten.

Het overlijden van Johan Cruijff

[photo,96701,left,]

We kunnen er in deze terugblik natuurlijk niet omheen: het overlijden van Johan Cruijff. De legendarische nummer 14 stierf op 24 maart en vrijwel direct stond heel Nederland en de mondiale voetbalwereld op zijn kop. Het zegt veel over de grootsheid van de voetballegende, die in zowel de ArenA als in Camp Nou op prachtige wijze geëerd werd. "In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk", zei hij ooit. En zo is het. (door Remco Jacobi)

Het gouden EK van Ronaldo

[photo,99133,left,]

De discussie wie de beste is, hij of Lionel Messi, is even eindeloos als zinloos. Feit is vooral dat wij, deze generatie voetballiefhebbers, wekelijks kunnen genieten van de klasse van Cristiano Ronaldo. Het is een uniek talent en een sieraad voor de sport. Bij een speler van deze klasse horen titels en kampioenschappen en Ronaldo veroverde in de zomer die ene prijs die hij nog miste: een hoofdprijs met zijn land. Het EK 2016 zal, hoewel de aanvaller de finale zelf grotendeels miste door een blessure, voor altijd herinnerd worden als het toernooi dat gewonnen werd door 'het Portugal van Ronaldo'. Het geeft een mager toernooi toch nog wat glans. (door Roland Mather)

Heldenmomenten in Rome

[photo,101194,left,]

Ik hou van voetbal en hou daarom ook van Francesco Totti. Het icoon heeft het niet altijd even makkelijk meer, wat op 21 februari onderstreept werd. Totti werd buiten de selectie gelaten, nam plaats op de tribune en kon zijn tranen niet bedwingen toen heel Stadio Olimpico zijn naam snoeihard scandeerde. Ik voelde met hem mee, waardoor ik op 20 april ook he-le-maal gek werd. Totti wist als invaller een 1-2 achterstand tegen Torino eigenhandig om te buigen in een 3-2 zege voor AS Roma. Wát een moment was dat. Mede daarom besloot ik een brief aan de Romeinse captain te schrijven. Wat overigens bijna net zo mooi was, was de beslissende goal van Kevin Strootman in de Derby della Capitale tegen Lazio. Zo'n heldenstatus als Totti verwierf Strootman natuurlijk niet, maar het was voor hem een prachtmoment, zeker na zijn blessureverleden. (door Koen Jans)

Leicester City laat voetbalsprookje uitkomen

[photo,97968,left,]

Geld regeert in de Premier League, dat is de algemene opvatting en in de meeste gevallen is dat ook zeker waar. Des te mooier was vorig seizoen het voetbalsprookje van Leicester City, dat dit jaar zijn ontknoping kende. Niemand hield echt rekening met het elftal van de Italiaanse coach Claudio Ranieri, dat met relatief weinig geld in elkaar gezet was. Zelfs toen het bijna zover was, dachten velen nog dat iemand anders de titel zou pakken. Maar Jamie Vardy, Riyad Mahrez en de andere mannen zorgden voor een ongekende sensatie in de Premier League. En dat niet alleen. Ze zorgden voor hoop bij alle clubs over de hele wereld die met mindere financiële middelen de top proberen te bestrijden. Dat is misschien nog wel de mooiste prijs van allemaal. (door Robin Tibbe)

Kampioenschap Sparta

[photo,97124,left,]

Dat Sparta Rotterdam, de oudste profclub van Nederland en de landskampioen van 1909, 1911, 1912, 1913, 1915 en 1959, sinds het jaar 2010 op het tweede niveau speelde was voor menig voetballiefhebber met enig historisch besef een doorn in het oog. Na zes jaar zwoegen lukte het eindelijk. Onder Alex Pastoor keerde Sparta deze zomer terug op het hoogste niveau, daar waar het hoort. En mocht Sparta ooit weer degraderen? Houd u dan vast aan wat de Spartanen zelf zeggen: "Bij voor- of tegenspoed. Rood-wit gaat nooit verloren." (door Benjamin de Bruijn)

The rise and fall of Vincent Janssen

[photo,96815,left,]

2016 begon voor Vincent Janssen met een doelpunt tegen Roda JC. Het leek niets bijzonders, maar het bleek het begin van een uitzonderlijk sterke tweede seizoenshelft van de spits. Janssen – gehaald van dat miezerige Almere City – overtuigde ineens iedereen van zijn kwaliteiten door treffer na treffer te produceren. Een hattrick tegen Feyenoord? Ja. Vier goals tegen PEC? Uiteraard. Tussendoor nog even doodleuk scoren op Wembley? Waarom niet? Janssen verdiende een transfer naar Tottenham Hotspur, waar hij het vanaf het begin ontzettend zwaar heeft en ze hem zien als iemand van dat miezerige AZ. Hopelijk overtuigt hij vanaf januari wéér iedereen. (door Kasper Hermans)

Chili flikt het gewoon weer op Copa América

[photo,98838,left,]

Met onder meer Arturo Vidal en Alexis Sánchez heeft Chili een uitstekende lichting voetballers, wat het land ook in prijzen uitdrukt. De Chilenen veroverden vorig jaar in eigen land met de Copa América hun eerste grote prijs ooit en nummer twee volgde snel. Ter ere van het honderdjarig bestaan van het evenement werd afgelopen zomer weer een Copa América gehouden. Ditmaal in de Verenigde Staten, maar Chili was gewoon weer de beste. Net als een jaar eerder werd in de finale na strafschoppen gewonnen van Argentinië. Bijzonder, aangezien Brazilië en Argentinië doorgaans domineren op dit continent. (door Rahied Ishaak)

Het drama van Ajax bij De Graafschap

[photo,97784,left,]

In Zwolle staat Luuk de Jong met een brede grijns en de replica-schaal in zijn handen op het veld. Honderd kilometer verderop zit Davy Klaassen op de grasmat van de Vijverberg. Het ongeloof valt van zijn gezicht af te lezen. Naast hem teamgenoot Anwar El Ghazi met tranen in zijn ogen. Hoe had Ajax even daarvoor het kampioenschap kunnen verspelen tegen laagvlieger De Graafschap? Het mislopen van de titel betekende uiteindelijk het afscheid van Frank de Boer en de aanstelling van Peter Bosz als trainer. Onder zijn leiding lijkt het jeugdige elftal van Ajax op te leven. In het nieuwe jaar zal men in Amsterdam met minder dan het landskampioenschap dan ook geen genoegen nemen. (door Lisanne Booij)

Wales als lichtpunt op een EK

[photo,99017,left,]

Natuurlijk was het EK in Frankrijk het toernooi van Cristiano Ronaldo en Portugal, maar als voetballiefhebber genoot ik misschien wel het meest van Wales. Met Gareth Bale als vedette, Joe Ledley als dansende openbaring en Aaron Ramsey als aanjagers reikte de toernooidebutant knap tot de halve finales. De toernooisensatie bleef Engeland voor in de poule en baarde wereldwijd opzien met een schitterende 3-1 zege op België in de kwartfinale. Dat Portugal in de halve finale te sterk bleek, maakt niet veel uit. Wales, we hebben van je genoten. (door Remco Jacobi)

Coolsingel stroomt weer eens vol

[photo,97463,left,]

Wat een jaar is het geworden voor Feyenoord; 2016 begon voor de Rotterdammers met zes competitienederlagen op rij. Desondanks hield de club vertrouwen in coach Giovanni van Bronckhorst en omdat in deze donkere periode wel twee bekerwedstrijden winnend afgesloten werden, kon het gebeuren dat Feyenoord zichzelf in april ineens terugvond op de Coolsingel. In de finale van de KNVB Beker werd FC Utrecht geklopt en dus kon men in Rotterdam, ondanks alles, weer lachen. Het was een prachtig moment voor de club, voor Rotterdam en stiekem voor het hele Nederlandse voetbal. Want zelfs als je voor PSV of Ajax bent, niemand kan ontkennen dat het voor de Eredivisie en de onderlinge strijd prachtig is als Feyenoord weer structureel mee gaat doen om de prijzen. We zijn benieuwd naar 2017. (door Roland Mather)

Fans geven het jaar kleur

[photo,100692,left,]

Er gebeurde veel schitterends op de velden, maar buiten de kalklijnen was het meerdere keren ook genieten geblazen. Wat te denken van de fans van Ierland (Will Grigg's on fire!) en IJsland (Húh!) op EURO 2016? Of de wijze waarop de fans van Liverpool en Dortmund met een hartverwarmend 'You'll Never Walk Alone'  gebroederlijk stilstonden bij de Hillsborough-ramp? Of de steun voor Jelle ten Rouwelaar vanuit het Go Ahead Eagles-vak? Toch vond ik één moment nóg mooier: de knuffelregen in De Kuip. Fans van ADO, gehuld met Jan-Pipo de Clown-pruiken (verwijzing naar Zeljko Petrovic), gooiden honderden zachte knuffels naar een vak vol zieke kinderen van het Sophia Kinderziekenhuis. Aan dit moment konden maar weinig wedstrijden tippen. (door Koen Jans)

Thesker knokt zich letterlijk terug na kanker

[photo,96619,left,]

Stefan Thesker liet dit jaar zien waarom voetbal zo mooi kan zijn en verbindt. De centrale verdediger was vorig seizoen nog op huurbasis speler van FC Twente. Vrij snel na zijn overstap kreeg hij echter de diagnose prostaatkanker. De mandekker herstelde snel en wist de ziekte te overwinnen en kwam op een manier terug zoals je zelfs niet durft te dromen. Thesker maakte tegen AZ Alkmaar (2-2) als invaller zijn opwachting en liet zijn ploeg tot tweemaal toe terugkomen van een achterstand. Beide treffers kwamen van de Duitser. Een enorme explosie van emotie en vreugde was het gevolg op het veld en in het stadion. Zijn treffer in de blessuretijd was een bevrijding. Het leverde slechts een punt op, maar wel de meest memorabele uit het leven van Thesker. (door Robin Tibbe)

Het rebel Jamie Vardy

[photo,97073,left,]

Op jonge leeftijd doorbreken en een loopbaan lang weergaloos spelen door hard te werken? Saai. Jamie Vardy, dat is het echte jongensboek. De rebel, de typische Brit die zijn glaasje niet laat staan en uit de bocht vliegt als hij er eentje te veel op heeft. Dat die man een degradatiekandidaat in de duurste competitie ter wereld kampioen maakt, en dat die man met dezelfde branie indruk maakt in het Engelse elftal, dát is de ultieme droom. (door Benjamin de Bruijn)

Het finalesyndroom van Messi

[photo,98841,left,]

"Ik heb van alles geprobeerd, maar het lukt niet", zei Lionel Messi. Het zijn eigenlijk woorden die voor mijn gevoel niet passen bij misschien wel de beste voetballer ooit. Maar toch kwamen ze over zijn lippen. Na drie verloren finales met de A-ploeg Argentinië voelde hij zich onmachtig. Uitgespeeld. Zeker omdat hij zelf een cruciale strafschop had gemist in de eindstrijd van de Copa America tegen Chili. Messi stopte met interlandvoetbal. Voor heel even. Na nog geen twee maanden keerde de aanvaller terug in de nationale ploeg tegen Uruguay. Door de winnende te maken, bewees hij direct weer dat hij gewoon onuitstaanbaar goed is. (door Kasper Hermans)

Gepassioneerde Italianen rollen Spanjaarden op

[photo,98855,left,]

Wat een energie, wat een beleving! Het spel en vooral de mentaliteit van Italië in de wedstrijd tegen Spanje in de achtste finales van het EK hielden mij negentig minuten aan het scherm gekluisterd. Met hun passie en fanatisme waren de Italianen superieur aan de titelverdediger, wat ook werd uitgedrukt in een 2-0 overwinning. Dit is zeker niet de beste lichting voetballers ooit uit Italië, maar met de juiste instelling kan je een heel eind komen. Laat het een les zijn voor andere teams. (door Rahied Ishaak)

De vliegtuigcrash van Chapecoense

[photo,102932,left,]

"Ajax/Feyenoord/PSV veilig geland." Je ziet het voorbijkomen en klikt waarschijnlijk niet eens omdat het zo logisch is. Maar in de toekomst zal ik die berichten toch dankbaarder bekijken. Voor het Braziliaanse team Chapecoense sloeg op 28 november namelijk het noodlot toe, zij kwamen nooit aan in Colombia waar ze de finale van de Copa Sudamericana hadden moeten spelen. Slechts drie spelers overleefden de vliegtuigcrash. De nasleep was heftig maar liet ook zien hoe mooi de voetbalwereld kan zijn, dat rivaliteit niet altijd het belangrijkste is. Atlético Nacional wilde zonder te spelen dat Chapecoense de beker zou winnen en spelers van over de hele wereld boden aan om, desnoods gratis, bij de club te komen spelen. Op 22 december, bijna een maand later, werd de club in de Copa Libertadores gekoppeld aan Zulia FC uit Venezuela. Om hopelijk in 2017 de dromen te kunnen voortzetten die zo abrupt eindigden op die zwarte dag in november. (door Lisanne Booij)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen