Lijnders wil na periode onder Klopp hoofdcoach worden

2 januari 2017, 12:53

Een achtergrond als topvoetballer heeft Pepijn Lijnders niet, maar in de schaduw van Jürgen Klopp hoopt de assistent-trainer van Liverpool wel een toptrainer te worden. Met de Duitse manager als mentor hoopt Lijnders zichzelf te ontwikkelen als coach, met het doel om uiteindelijk op eigen benen te komen staan.

In een uitgebreid en interessant interview met De Volkskrant heeft Lijnders het over Liverpool en meerdere dingen hij als basiselementen van het voetbal beschouwt, zoals hard werken, zelfbeheersing, techniek, teamspirit en balans vinden in dominant voetbal. Op moderne én attractieve wijze wil hij deze elementen bij Liverpool toepassen, aan de zijde van Klopp. "Liverpool is nooit saai. We spelen het spel voor de kijkers. Dat is onze verantwoordelijkheid als trainers. Het ergste van voetbal is voorspelbaarheid", zegt Lijnders, die juist daarom de Hollandse School prijst. "Er is nu steeds discussie over buitenspelers. Als ploegen steeds beter verdedigen, is het juist belangrijk via de zijkanten aan te vallen. Dat hoeft alleen niet telkens door dezelfde spelers te zijn."

De 33-jarige oefenmeester zegt dat Klopp een 'echte manager' is en bij Liverpool een 'familie creëert'. "Wij zeggen altijd: 30 procent is tactiek, 70 procent teambuilding", aldus Lijnders, die houdt van een moderne kijk op het spelletje en het toepassen van data. "Maar het gaat uiteindelijk om verbondenheid, om interactie en timing tussen spelers, om energie en tempo. In Nederland zeggen ze: de jeugdopleiding is verantwoordelijk voor spelers. Ik geloof daar niet in. Het eerste elftal en zijn staf zijn ervoor verantwoordelijk om jeugdspelers bij het eerste elftal te halen, plannen te maken, processen te starten, ontwikkeling te stimuleren. En dat is moeilijk in Nederland."

Lijnders begon in de jeugdacademie van PSV, kwam daarna bij FC Porto terecht en is vanaf 2014 werkzaam bij Liverpool. Belangrijke lessen die hij geleerd heeft, zijn de volgenden. "Het allerbelangrijkste dat spelers willen is duidelijkheid. In trainingen, maar vooral in de manier van spelen. Het tweede is overtuiging en vertrouwen van de trainer. En het derde, het belangrijkste, is ontwikkeling, door herhaling en duidelijkheid. En omdat ik geen verleden heb, heb ik alleen een toekomst. Dat is interessant", benadrukt Lijnders, die al in de toekomst durft te kijken. "Mijn volgende klus is ergens hoofdtrainer zijn, liefst in Nederland. Alles wat ik heb geleerd, wil ik toepassen. Ik ben een assistent-trainer die hoofdtrainer is."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen