Het regent vanavond prijzen op het gala in Zürich

9 januari 2017, 16:06   Bijgewerkt: 9 januari 2017, 16:12

Vanavond (maandag) staat de voetbalwereld in het teken van glitter, glamour en prijzen. In totaal worden er zeven trofeeën uitgereikt, waarvan de prijs voor de beste speler van het jaar 2016 uiteraard de meest prestigieuze is. Maar er worden nog veel meer awards uitgereikt. Misschien krijgen we zelfs wel een Nederlandse winnaar.

Ronaldo, Messi of Griezmann?

FIFA
Best Player

Best Player]}In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt de Gouden Bal-verkiezing niet meer door de FIFA georganiseerd. Waar de wereldvoetbalbond deze prijs samen met het magazine France Football uitreikte, is de Gouden Bal reeds vergeven en is het nu tijd voor de 'FIFA Best Men's Player Award'. Er zijn drie spelers genomineerd voor deze onderscheiding: Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann en Lionel Messi. De Gouden Bal werd onlangs gewonnen door Ronaldo. Trekt de Portugees van Real Madrid ditmaal weer aan het langste einde tegen dezelfde tegenstanders? Mocht Messi winnen, dan zal hij de prijs wegens zijn [a,http://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/310148/messi-en-barca-kompanen-niet-present-op-fifa-gala/,_blank,absentie] overigens niet direct in ontvangst kunnen nemen.

2016 was een gouden jaar voor Ronaldo, die niet alleen de Champions League en het WK voor clubteams wist te winnen met Real Madrid, maar met Portugal ook beslag legde op EURO 2016 in Frankrijk. Hij noteerde 55 goals en 17 assists in 57 wedstrijden voor club en land. Deze indrukwekkende statistieken lijken op die van Messi, die 59 keer wist te scoren en 31 assists leverde in 62 optredens. De Argentijnse dribbelaar werd kampioen met FC Barcelona en bereikte weer de Copa América-finale met zijn land. Griezmann werd op zijn beurt topscorer van het EK, waarin hij ook topscorer werd met zes goals. Zowel op EURO 2016 als in de Champions League-finale ging Griezmann echter ten onder tegen de ploeg van Ronaldo. Het goudhaantje van Atlético Madrid maakte 35 treffers door het jaar heen.

ADO Den Haag

Knuffel

Knuffel

Gala

Naast de Best Men's Player Award en de Fan Award worden nog vijf andere prijzen uitgereikt op het FIFA-gala in Zürich. De Best Women's Player Award, de Best Men's Coach Award, de Best Women's Coach Award, de Puskás Award voor het mooiste doelpunt en de Fair Play Award. De ceremonie in de Zwitserse stad begint om 18.30 uur. Voor de prijzen van de beste spelers en trainer geldt dat de aanvoerder en bondscoach van de nationale ploegen (50 procent), het online publiek (25 procent) en mediavertegenwoordigers (25 procent) konden stemmen. De stemming vond plaats tussen 4 en 22 november. Overigens wordt er ook een sterrenelftal van het jaar samengesteld, dat de FIFA FIFPro World 11 heet. Daar mochten 45.000 profspelers over de hele wereld op stemmen.

Genomineerden per categorie 

The Best FIFA Men's Player Award (genomineerden: Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann en Lionel Messi)

The Best FIFA Women's Player Award (genomineerden: Melanie Behringer, Carli Lloyd en Marta)

The Best FIFA Men's Coach Award (genomineerden: Claudio Ranieri, Fernando Santos en Zinedine Zidane)

The Best FIFA Women's Coach Award (genomineerden: Jill Ellis, Silvia Neid en Pia Sundhage)

The FIFA Puskás Award 2016 (genomineerden: Marlone, Daniuska Rodriguez en Mohd Faiz Subri)

The FIFA Fan Award (genomineerden: ADO Den Haag-supporters, Borussia Dortmund-Liverpool-supporters en IJsland-supporters

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen