Achtergrond: als het WK 2014 met 48 landen was gespeeld

11 januari 2017, 15:31   Bijgewerkt: 11 januari 2017, 20:28

Afgelopen zomer namen er voor het eerst 24 landen deel aan het Europees kampioenschap voetbal. Dat kwam de kwaliteit van het toernooi niet echt ten goede, desondanks heeft de FIFA besloten het voorbeeld te volgen. Dinsdag werd het voorstel om vanaf 2026 het WK met 48 landen te spelen unaniem aangenomen. Een groter WK, hoe zou dat eruitzien? FCUpdate.nl zoekt het uit met de mondiale titelstrijd van 2014 in Brazilië als uitgangspunt.

Hoe de zestien extra tickets verdeeld worden is nog niet officieel bekend, maar afgaande op berichten in tal van media zou Europa zestien in plaats van dertien landen hebben mogen afvaardigen naar Brazilië. Hoogstwaarschijnlijk zou dit hebben betekend dat er in de voorronde acht groepen waren, waar van elk de top-twee zich zou kwalificeren. Omdat het Europese kwalificatietraject voor het WK 2014 echter met negen poules werd afgewerkt, hebben we ervoor gekozen om de negen groepswinnaars aan te vullen met de zeven beste nummers twee.

Deze zestien landen zouden Europa hebben vertegenwoordigd op het WK 2014 met 48 landen

België, Italië, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Rusland, Bosnië-Herzegovina, Engeland, Spanje, Griekenland, Frankrijk, Portugal, Oekraïne, Zweden, IJsland en Roemenië

Deze negen landen zouden Afrika hebben vertegenwoordigd op het WK 2014 met 48 landen

Ethiopië, Tunesië, Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Egypte, Algerije, Kameroen en Senegal

Deze negen landen zouden Azië hebben vertegenwoordigd op het WK 2014 met 48 landen

Iran, Zuid-Korea, Oezbekistan, Qatar, Japan, Australië, Jordanië, Oman en Irak

Deze zeven landen zouden Zuid-Amerika hebben vertegenwoordigd op het WK 2014 met 48 landen

Brazilië (gastland), Argentinië, Colombia, Chili, Ecuador, Uruguay en Venezuela

Deze zes landen zouden de Concacaf-zone hebben vertegenwoordigd op het WK 2014 met 48 landen

Verenigde Staten, Jamaica, Mexico, Costa Rica, Honduras en Panama

Oceanië krijgt naar verluidt één rechtstreeks WK-ticket en zou dus niet meer afhankelijk zijn van een play-off. Had deze opzet al gegolden voor de editie van 2014, dan had Nieuw-Zeeland deelgenomen. De Nieuw-Zeelanders eindigden in de laatste ronde van hun zone zonder puntenverlies bovenaan, in een groep met Nieuw-Caledonië, Tahiti en de Salomonseilanden.

Dit land zou Oceanië hebben vertegenwoordigd op het WK 2014 met 48 landen

Nieuw-Zeeland

De resterende twee potten zijn ingevuld met geografische scheiding als belangrijkste criterium. Om die reden zitten bijvoorbeeld alle landen uit Afrika in de tweede bokaal. De landen van Europa en Zuid-Amerika die geen groepshoofd zijn, zijn verdeeld over respectievelijk pot 2 en 3. Bij de loting wordt voorkomen dat deze landen aan teams van hetzelfde continent gekoppeld worden. Dat komt precies uit, met zestien Europese afgevaardigden en ook zestien poules.

Potindeling voor loting WK 2014 met 48 landen

Pot 1: Brazilië, Spanje, Duitsland, Argentinië, Colombia, België, Uruguay, Zwitserland, Nederland, Italië, Engeland, Chili, Verenigde Staten, Portugal, Griekenland en Bosnië-Herzegovina

Pot 2: Rusland, Frankrijk, Oekraïne, Zweden, IJsland, Roemenië, Ethiopië, Tunesië, Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Egypte, Algerije, Kameroen, Senegal en Nieuw-Zeeland

Pot 3: Iran, Zuid-Korea, Oezbekistan, Qatar, Japan, Australië, Jordanië, Oman, Irak, Jamaica, Mexico, Costa Rica, Honduras, Panama, Ecuador en Venezuela

Rekening houdend met eerdergenoemde criteria is het onderstaande overzicht één van de mogelijke lotingen. In de groepsfase krijgen we dus wedstrijden als Jordanië - Ethiopië, Qatar - Nieuw-Zeeland en Oman - Ghana voorgeschoteld, daar blijven vermoedelijk maar weinig voetbalfans voor thuis.

Mogelijke loting voor groepsfase WK 2014 met 48 landen

Groep A: Brazilië, IJsland, Irak

Groep B: Verenigde Staten, Frankrijk, Oezbekistan

Groep C: Duitsland, Ethiopië, Jordanië

Groep D: België, Nieuw-Zeeland, Qatar

Groep E: Nederland, Tunesië, Venezuela

Groep F: Chili, Oekraïne, Mexico

Groep G: Portugal, Egypte, Australië

Groep H: Engeland, Nigeria, Iran

Groep I: Italië, Algerije, Zuid-Korea

Groep J: Griekenland, Senegal, Jamaica

Groep K: Colombia, Roemenië, Honduras

Groep L: Spanje, Ghana, Oman

Groep M: Uruguay, Rusland, Japan

Groep N: Bosnië-Herzegovina, Kameroen, Costa Rica

Groep O: Argentinië, Zweden, Panama

Groep P: Zwitserland, Ivoorkust, Ecuador

De essentie van sport is 'winnen', niet 'niet verliezen', maar daarvan is in het beoogde format maar weinig te merken. Als het een beetje meezit, is één gewonnen strafschoppenserie voldoende om een ronde verder te komen, met het gevolg dat sommige landen zich nog meer zullen ingraven. Bijvoorbeeld, uitgaande van onze loting: het ligt voor de hand dat Duitsland zonder puntenverlies de winnaar wordt van groep C en dat Ethiopië en Jordanië om de tweede plaats strijden. Zouden deze landen in het onderlinge duel dan echt vol de aanval durven zoeken, wetende dat ze bij een gelijkspel 'alleen maar even' de penalty's beter hoeven te nemen? Vast niet.

Door: Rahied Ishaak

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen