Van Basten verklapt: "De FIFA denkt aan shoot-outs"

18 januari 2017, 14:09   Bijgewerkt: 18 januari 2017, 15:20

De FIFA opteerde onlangs voor een grote verandering in het voetbal: vanaf 2026 bestaat het wereldkampioenschap uit 48 deelnemende landen. Mogelijk vindt er echter nog een revolutie plaats. Marco van Basten, die sinds september 2016 'Chief Officer for Technical Development' bij de wereldvoetbalbond is, heeft zeer innovatieve plannen onthuld.

Van Basten verklapt in gesprek met Sport Bild dat de FIFA overweegt om strafschoppenseries te vervangen door shoot-outs vanaf 25 meter. Daarmee zou het mondiale voetbalorgaan in de voetsporen treden van het hockey en het Amerikaanse voetbal in de jaren negentig, toen er ook al geëxperimenteerd werd met deze vorm van wedstrijden beslissen. Deze maatregel wordt wellicht genomen, omdat er vanaf 2026 slechts drie landen in één WK-poule zitten.

"Speelt een team bijvoorbeeld 0-0 tegen een bepaalde tegenstander en 1-0 tegen een andere ploeg, dan is het risico groot dat alle drie de teams uiteindelijk een gelijk aantal punten en hetzelfde doelsaldo hebben. Met shoot-outs na negentig minuten is het veel makkelijker en eerlijker om te bepalen wie er eerste, tweede en derde wordt", verklaart Van Basten.

De FIFA-functionaris legt uit hoe de shoot-outs in zijn werking kunnen treden. "Elk team heeft vijf pogingen. Op het moment dat de scheidsrechter fluit, dribbelt de speler vanaf 25 meter richting de doelman. Binnen acht seconden moet er zijn afgerond. De keeper mag het strafschopgebied niet verlaten. Als hij redding brengt, dan is de situatie voorbij."

Deze alternatieve manier van wedstrijden beslissen brengt volgens Van Basten veel mogelijkheden met zich mee. "Spelers kunnen dribbelen, schieten, zien hoe de keeper reageert. Dit is meer dan een typische spelsituatie", aldus Van Basten.

Hoe de shoot-outs in 1996 eruitzagen in de Amerikaanse MLS:

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen