Van Basten is voor afschaffen buitenspel en anders straffen

18 januari 2017, 14:28   Bijgewerkt: 18 januari 2017, 16:07

Marco van Basten heeft vandaag (woensdag) onthuld dat de FIFA overweegt om penaltyreeksen vanaf het WK 2026, dat uit 48 teams bestaat, te vervangen door shoot-outs. Als het aan de innovatieve voormalig Oranje-topschutter ligt, dan wordt ook de buitenspelregel afgeschaft.

Van Basten is zeer nieuwsgierig naar hedendaagse voetbalwedstrijden zonder de regel van buitenspel, zo zegt hij in gesprek met Sport Bild. "Ik ben bang dat veel mensen hierop tegen zouden zijn", zegt Van Basten. "Ik ben echter een voorstander, omdat het voetbal nu steeds meer vergelijkbaar wordt met handbal. Er staan geregeld negen spelers om de doelman heen, het lijkt vaak wel een muur."

Waar de shoot-outs in het hockey al gebruikt worden, is ook daar de buitenspelregel al afgeschaft. "En in het hockey zijn er ook geen problemen ontstaan. De teams kunnen zich aanpassen aan de nieuwe regel", stelt Van Basten. Volgens hem is het ook een voordeel dat de eeuwige discussie over foutieve beslissingen van (assistent-)scheidsrechters omtrent buitenspelsituaties daarmee beëindigd wordt. Toch weet Van Basten naar eigen zeggen dat deze wijziging op dit moment (nog) niet uitvoerbaar zal zijn.

Er wordt her en der ook weleens een balletje opgegooid voor het vervangen van een gele kaart voor een tijdstraf van vijf of tien minuten. "Het schrikt af. Het is daarvoor misschien wel te moeilijk om met tien tegen elf te spelen, laat staan met acht tegen negen", aldus Van Basten. "Toch heb ik al enige tijd het idee dat een speler er bij vijf minuten uit zou moeten, zoals in het basketbal ook aan de orde is", stelt de ex-international.

Toch weet Van Basten ook dat de eerder nog zo conservatieve FIFA niet te snel moet willen gaan met de veranderingen. "We moeten stap voor stap werken. Ik praat er wel vaak over met trainers, spelers en managers. Ik peil hun meningen en schat zo in wat goed is voor het voetbal."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen