Groningen en Vitesse houden elkaar in evenwicht

21 januari 2017, 22:42

FC Groningen en Vitesse hebben beiden een punt overgehouden aan de onderlinge strijd in het hoge noorden. Navarone Foor repareerde de schade na een vroeg eigen doelpunt van Kelvin Leerdam, maar mocht van geluk zijn spreken dat de thuisploeg niet meer kon profiteren van zijn domme rode kaart in de slotfase: 1-1.

Het onderlinge verschil op de ranglijst tussen de twee ploegen was, voorafgaand aan de wedstrijd, slechts drie punten na achttien wedstrijden. Dat kleine verschil was ook te merken in de krachtsverhoudingen op het veld van het Noordlease Stadion. Juist omdat Groningen en Vitesse elkaar in evenwicht hielden, viel er bar weinig te genieten in de eerste helft. Uitgespeelde kansen waren er in de eerste helft nauwelijks en mooie momenten nog minder. Het was kenmerkend dat het enige doelpunt voor rust tot stand kwam met enig fortuin.

Na de vroege openingstreffer maakte de thuisploeg weinig aanstalten om de voorsprong uit te breiden. Toch hadden de Groningers de wedstrijd voor rust kunnen beslissen. Hans Hateboer leek de bal binnen te kunnen knikken na een voorzet van Mimoun Mahi, maar besloot de bal terug voor het doel te koppen in plaats van de reeds liggende Eloy Room te passeren.

Na het ontsnappen aan de tweede tegentreffer, na een half uur spelen, kwam Vitesse voor het eerst met een reactie. Adnane Tighadouini zag de bal op de paal belanden na een schotpoging van een meter of veertien. De creatieve aanvaller was vlak daarvoor door trainer Henk Fräser naar de as gedirigeerd om wat grip op de wedstrijd te krijgen en gevaar te stichten voor het doel.

Het lek aan de linkerkant van de Groningse defensie werd ook in de loop van de tweede helft niet gedicht. Ondanks extra hulp van Juninho Bacuna aan die kant lanceerde Vitesse voorzet na voorzet vanaf rechts. De thuisploeg mocht dan ook van geluk spreken dat de bal niet een keer goed viel voor Tighadouini, Foor of goaltjesdief Ricky van Wolfswinkel.

Het offensief van de Arnhemmers in het laatste half uur leidde niet tot het gewenste resultaat. Een gelijkspel was daardoor het hoogst haalbare, zeker toen Foor besloot met een wilde tackle Bacuna te vloeren. De sliding met twee benen vooruit was voldoende aanleiding voor scheidsrechter Jeroen Manschot om de rode kaart te tonen aan Foor. Ook tegen tien man kon Groningen, net als in de rest van de tweede helft, geen vuist meer maken. Door de remise blijft de ploeg van Faber steken op de negende plaats. Vitesse behoudt de marge van één overwinning en staat zevende.