Feyenoord bewaart geduld en boekt belangrijke zege bij Twente

5 februari 2017, 16:42

Koploper Feyenoord heeft haar voorsprong op Ajax en PSV vandaag weten te consolideren. De ploeg van trainer Van Bronckhorst had lange tijd grote moeite om de ban te breken maar wist in het laatste kwartier van de wedstrijd de zege over de streep te trekken. Botteghin opende de score, waarna topscorer Nicolai Jørgensen het karwei afmaakte: 0-2.

Feyenoord wist wat het moest doen nadat PSV en Ajax eerder dit weekend al wisten te winnen. De ploeg van de jarige Giovanni van Bronckhorst nam dan ook direct het inititiatief in handen en controleerde de wedstrijd van meet af aan met veel balbezit. Echte kansen wist men echter niet te creëeren, omdat Twente goed gegroepeerd stond en steeds een antwoord had op de aanvallende impulsen van Feyenoord. Dirk Kuyt was er na vijfentwintig minuten nog het dichtst bij, toen hij van dichtbij hard en laag op goal schoot. Joachim Andersen lag echter op de doellijn en kon de bal wegwerken.

Ondertussen kon FC Twente met name via de hard werkende Enes Ünal een aantal keren zeer gevaarlijk counteren. Ook Oussama Assaidi – absoluut een versterking voor de Twentenaren – stichtte regelmatig gevaar, maar Feyenoord verdedigde steeds goed en kreeg enkele keren wat hulp van de grensrechter die onterecht vlagde voor buitenspel. Enkele minuten voor rust was het Jørgensen die na een goede schijnbeweging op goal kon schieten, maar Marsman kon simpel redden waardoor beide ploegen met 0-0 de kleedkamers opzochten.

De tweede helft was in eerste instantie min of meer van hetzelfde laken een pak. Feyenoord controleerde de wedstrijd, maar wist geen echt gevaar de stichten terwijl Twente in de counter af en toe een speldenprik wist uit te delen. Zo hadden de Tukkers na ruim vijftig minuten op voorsprong moeten komen, toen Dylan Seys een behoorlijke kans kreeg maar voorlangs schoot.

Feyenoord bleef geduldig bouwen aan aanval na aanval en kreeg een kwartier voor tijd de beloning toen Eljero Elia vlak voordat hij werd gewisseld een uitstekende assist gaf op Eric Botteghin. De Braziliaanse verdediger stond vrij in het strafschopgebied en knalde van dichtbij de belangrijke openingstreffer binnen. Nog geen vijf minuten later had het al 0-2 kunnen zijn toen invaller Bilal Basacikoglu zelf had moeten schieten maar koos voor een pass op Jørgensen, waardoor Feyenoord niet verder kwam dan een hoekschop. Even later kwam Feyenoord aan de andere kant nog goed weg, toen Ünal werd gevonden met een uitstekende voorzet maar net een teenlengte tekort kwam om op goal te schieten.

Dit bleek de laatste kans voor Twente om nog een punt over te houden aan de wedstrijd, want drie minuten voor tijd gooide Jørgensen de wedstrijd dan toch in het slot. Feyenoord kreeg de bal met wat geluk mee toen scheidsrechter Higler de bal raakte en Jørgensen en Berghuis konden er vandoor. De Deense spits had de bal aan zijn voet een maakte geen gebruik van de aanwezigheid van zijn ploeggenoot maar versloeg keeper Marsman zelf in de korte hoek: 0-2. Feyenoord kon hierdoor opgelucht adem halen na een wat moeizame wedstrijd.