Optimist Petrovic had meer verdiend dan de onrust en pech

7 februari 2017, 12:51   Bijgewerkt: 7 februari 2017, 14:20

De Eredivisie heeft het tot 7 februari volgehouden, maar de eerste trainer is nu dan toch gesneuveld. ADO Den Haag ontdeed zich van Zeljko Petrovic, waardoor er voor hem een einde is gekomen aan een zeer bewogen periode van zeven maanden. De 51-jarige Montenegrijn schoot uit de startblokken met ADO, maar de lastige omstandigheden eisten toch hun tol. Een terugblik op het tijdperk-Petrovic in Den Haag.

Vrije val na bliksemstart

Het is 17 juni 2016, als Zeljko Petrovic door ADO Den Haag wordt aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. De Montenegrijnse Nederlander won de strijd om de opvolging van de naar Vitesse vertrokken Henk Fraser van Maurice Steijn, wiens komst moeilijker te realiseren was vawnwege zijn contract bij VVV-Venlo. "Het draagvlak voor Zeljko is binnen alle geledingen erg groot. Hij heeft een sterke persoonlijkheid die goed aansluit bij de kernwaarden van deze club", zei algemeen directeur Mattijs Manders bij de aanstelling van Petrovic.

{image[311079][right-half][]}Petrovic begon met frisse moed aan zijn nieuwe uitdaging en startte bij ADO met een 4-0 oefenzege op Laakkwartier. Het was het startschot van een prima oefencampagne: de groengelen boekten, weliswaar tegen niet al te hoog aangeschreven tegenstanders, zeven zeges in acht duels. Ondertussen benoemde Petrovic Aaron Meijers tot aanvoerder en verwelkomde hij een portie aanwinsten in het Kyocera Stadion: Ernestas Setkus, Tom Trybull, Thomas Meissner, José San Román, Aschraf El Mahdioui en Sheraldo Becker. De komst van laatstgenoemde wilde Petrovic naar eigen zeggen zelf wel bekostigen.

ADO leek klaar te zijn voor de start van de Eredivisie en dat bleek vervolgens ook echt zo te zijn: in de eerste drie speelronden werden er negen punten gepakt door de ploeg van Petrovic. De trainer startte glansgrijk, met zeges op Go Ahead (3-0), Vitesse (1-2) en Excelsior (1-2). Er volgde een 1-1 gelijkspel tegen Heracles, waarin Mike Havenaar een panenka over het doel heen liftte. "Dit past niet bij ADO Den Haag. Wij hebben geen Messi's en Ronaldo's", sprak de boze Petrovic na afloop. Het positieve gevoel ebde na dit duel langzaam maar zeker weg.

{image[312694][left-half][]}Er werd weliswaar in de beker na penalty's bij NEC gewonnen, maar in de Eredivisie was ADO volledig de kluts kwijt. Dat leidde tot vijf opeenvolgende nederlagen en veertien tegendoelpunten in deze slechte reeks. "Toen we aan het begin van het seizoen goed gingen heb ik niet de polonaise gelopen, dus nu raak ik ook niet in paniek", reageerde Petrovic toen bij de NOS. Met een puntje bij Roda JC, een bekerzege op Telstar en een 1-0 zege op Willem II leek de goede weg vervolgens weer te zijn ingeslagen, maar het tegendeel was waar. Opnieuw gingen Petrovic en co vijf keer op rij onderuit, waaronder in de beker tegen Feyenoord (5-1).

De eerste seizoenshelft sloot ADO af met een 1-0 overwinning op Sparta, maar de Hagenaars bleven in 2017 dolen in het eredivisiedoolhof. Door vier nieuwe zeperds daalde de club uit Hofstad naar de zestiende plaats op de ranglijst, met één puntje meer dan de rode lantaarndrager. Het degradatiespook liet zich steeds vaker zien in het Kyocera Stadion en omdat Petrovic deze in de ogen van de clubleiding niet kan verdrijven, is er afscheid genomen van de 51-jarige Montenegrijn. Het met 0-2 verloren duel met Vitesse is de laatste wedstrijd van Petrovic als trainer van ADO, dat ondertussen vijf aanwinsten aan boord haalde.

(Te) lastige omstandigheden

Natuurlijk: het treurige aantal van acht punten uit achttien wedstrijden is een legitieme reden om een trainer weg te sturen. Het is te rechtvaardigen dat er op basis van de resultaten, de houding en ogenschijnlijke weerbaarheid van de coach en het vertoonde spel besloten is om afscheid te nemen van Petrovic. Maar toch moeten we voor Petrovic opkomen: tijdens zijn dienstverband bij ADO was er sprake van een sluimerende onrust rond het uitblijven van de betalingen van de Chinese grootaandeelhouder United Vansen en had hij ook te maken met een flinke portie tegenslagen in zijn selectie.

{image[316727][right-half][]}Omdat clubeigenaar Hui Wang weigerde om met de beloofde miljoenen over de brug te komen en steeds fel tegen ADO in ging, volgde er een rechtszaak tussen de club en haar eigenaar. Deze won de Haagse eredivisionist na een ellenlange soap, waardoor het alsnog 2 miljoen vanuit China tegemoet kon zien. Toch duurde het ontzettend lang voordat dit gebeurde en dat had overduidelijk zijn weerslag op de prestaties. Minstens net zo belangrijk en pijnlijk zijn de vele blessures bij de club uit Den Haag. Aaron Meijers en Kevin Jansen raakten zwaar geblesseerd, terwijl Mike Havenaar lang uit de roulatie lag wegens een mysterieuze virusinfectie. Ondertussen gaven ervaren krachten als Ruben Schaken en Edouard Duplan niet altijd thuis, waardoor ze gepasseerd werden door Petrovic en er ook weer meer ontevredenheid kwam.

ADO-directeur Mattijs Manders gaf aan dat hij wegens bovengenoemde redenen wel begrip heeft voor de teleurstellende resultaten, maar heeft Petrovic dus wel de laan uitgestuurd. "Soms werkt het gewoon niet meer", aldus Manders, die ook niet echt leek te kunnen waarderen dat Petrovic veel humor en emoties toonde tegenover de media. "Ik heb liever dat we letterlijk scoren. We zullen moeten proberen om hem af en toe in te dammen in zijn emoties. Hij moet af en toe beseffen dat hij niet bij Real Madrid werkt maar bij ADO", stelde Manders eens.

Jan Pipo de Clown

Je kan van Petrovic zeggen wat je wil, maar je kan hem niet ontzeggen dat het een positief ingesteld gevoelsmens is. "Met negativisme schieten we helemaal niks op, we moeten postief blijven", zei hij vaak. Dat is te prijzen. Ook nam hij deze woorden, die nu wel toepasselijk zijn, in de mond: "Dit is een prachtige club. Het is verschrikkelijk, want er gebeuren hier al maanden dingen die jullie niet weten en ook niet hoeven te weten. Het is heel moeilijk, maar ook heel mooi. Hier kom je als trainer beter uit."

Laten we het hopen: het is Petrovic gegund.

Door: Koen Jans

[photo,104478,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen