AZ tankt vertrouwen in Heerenveen richting duel met Lyon

12 februari 2017, 16:45

AZ heeft vanmiddag tegen sc Heerenveen goede zaken gedaan in de strijd om de vierde plaats. In een bij vlagen slordige maar enerverende wedstrijd trokken de Alkmaarders aan het langste eind. AZ stond na een uur voetballen op een comfortabele 0-2 voorsprong dankzij doelpunten van Muamer Tankovi? en Ilias Bel Hassani. Ruim tien minuten voor het einde leidde de aansluitingstreffer van Reza Ghoochannejhad de opportunistische slotfase van de wedstrijd in, maar AZ hield stand en trok de zege over de streep: 1-2.

In een slordige eerste helft had met name Heerenveen moeite het spel te maken. AZ was de bovenliggende partij en had met Ben RIenstra en Mats Seuntjes het middenveld in handen. Het voetbalde zich na ruim een kwartier via een flitsende counter ook naar een voorsprong. Heerenveen nam een vrije trap zeer matig en in de tegenstoot was AZ meteen weg via Ilias Bel Hassani en Alireza Jahanbakhsh. De bal kwam uiteindelijk terecht bij Wout Weghorst, die goed voor zijn man kwam en de trekker overhaalde. Erwin Mulder kon in eerste instantie nog redding brengen, maar in de rebound was Muamer Tankovic alert en zette hij met zijn tweede van het seizoen AZ op voorsprong: 0-1.

De marge werd na een klein uur spelen verdubbeld, toen Bel Hassani met een droge knal profiteerde van slecht verdedigen aan de kant van Heerenveen. AZ leek dus op rozen te zitten, maar het spelbeeld veranderde toen Henk Veerman in het veld kwam voor Martin Ødegaard. De lange spits ging als aanspeelpunt fungeren en hield de bal steeds goed bij zich. Dit leidde een fase in waarin Heerenveen opportunistisch ging spelen en tien minuten voor tijd zelfs de aansluitingstreffer wist te maken. Het was Pelle van Amersfoort die de bal doorkopte op Reza. De Iraniër gebruikte zijn lichaam goed en schoot vervolgens uit de draai raak: 1-2.

De laatste tien minuten van de wedstrijd leverden een heus voetbalgevecht op, waarbij het de vraag was of Heerenveen nog terug zou komen of dat AZ stand zou houden. Het laatste gebeurde, hoewel Veerman na een fantastische aanname uit een al even mooie dieptepass wellicht nog raak had kunnen schieten. ZIjn poging verdween echter achter het doel. De zege in Heerenveen is goed nieuws voor AZ met het oog op de Europa League wedstrijd met Olympique Lyon van komende week. Voor Heerenveen zijn de druiven extra zuur, want het zag tot overmaat van ramp Jerry St. Juste nog met twee maal geel van het veld worden gestuurd.