Eredivisie met zestien teams? "Het is gerommel in de marge"

16 februari 2017, 08:45

Medio juni wordt gestemd over een nieuwe competitieopzet. Eén van de voorstellen wordt mogelijk een Eredivisie met zestien teams, met aan het einde van het seizoen een kampioenspoule waarin de top-zes van de reguliere competitie om de landstitel strijdt. In België wordt al een aantal jaar een vergelijkbaar format gehanteerd. Marco van Basten hoopt niet dat het ook zover komt in Nederland.

"Het is gerommel in de marge", zegt Van Basten tegen het Algemeen Dagblad. "We moeten ons niet blindstaren op het Belgische verhaal, want wij hebben op dit moment óók gewoon een mindere generatie en zij juist niet. Daarnaast: de Belgische wetgeving maakt het veel gemakkelijker om goedkope niet-EU-spelers vast te leggen. Ook dat scheelt. De sportieve winst die je boekt met een play-offsysteem is minimaal, terwijl je je sowieso al kan afvragen of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Je krijgt meer topwedstrijden aan het eind, dat klopt, maar de reguliere competitie wordt juist mínder belangrijk. Dat wordt dan een soort warming-up voor de topclubs."

Van Basten denkt een betere oplossing te hebben. "Het enige dat écht substantieel iets zou veranderen, is als je de beste clubs samenvoegt met die van België, in een BeNeLiga. Dat gaat niet gebeuren natuurlijk, zeker niet op korte termijn, maar alleen dan kan je een zesde of zevende competitie van Europa creëren", stelt de oud-bondscoach van Oranje. "Zestien of achttien clubs in de Eredivisie: dat gaat internationaal echt het verschil niet maken. En heb je ze in Duitsland, Italië of Engeland wel eens over alternatieve competitiemodellen gehoord? Helemaal geen item."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen