Waarom Monaco misschien wel favoriet is tegen Man City

21 februari 2017, 16:05   Bijgewerkt: 22 februari 2017, 10:16

Veel ogen zijn vanavond gericht op AS Monaco. De ploeg uit het Franse prinsdom draait het hele seizoen al als een tierelier, waardoor men zeer nieuwsgierig is voor het tweeluik met Manchester City in de achtste finale van de Champions League. Kan de geoliede machine van tacticus Leonardo Jardim de Engelse topclub het leven zuur maken? Vast en zeker, als we naar de vorm en cijfers van de Monegasken kijken.

Goals, goals en nog eens goals

We zijn de helft van het seizoen nog maar net gepasseerd, maar Monaco heeft de magische grens van honderd treffers al ruimschoots doorbroken. De doelpuntenteller in het Stade Louis II staat al op 107. Gemiddeld komt dat neer op drie doelpunten per wedstrijd, iets wat echt ongekend is. In de Ligue 1, waar Monaco momenteel de dans leidt, produceerde de equipe van Jardim al 76 doelpunten in 26 optredens.

In bloedvorm

Van midden september tot midden oktober liep het niet altijd even lekker bij Monaco, maar sinds eind oktober werden er slechts vijf wedstrijden niet gewonnen door de club uit het prinsdom. Het team van Jardim won achttien van de 26 competitiewedstrijden en gaat daardoor al een tijdje aan kop in de Ligue 1. Zowel Paris Saint-Germain als OGC Nice volgt op drie punten van de lijstaanvoerder, die volledig is opgeleefd nadat het tussen 2011 en 2013 in financieel zwaar weer én de Ligue 2 bivakkeerde.

Staat van dienst tegen Engelse clubs

Monaco heeft op basis van het verleden niet gek veel te vrezen van Manchester City. Van de zes tweeluiken met Engelse clubs in de Champions League wist de Franse topclub er namelijk zes te winnen. Met veel genoegen denken veel Monegasken terug aan het seizoen 2014/2015, toen ze Arsenal af wisten te bluffen in de achtste finale van het miljardentoernooi. Door een 1-3 overwinning in het Emirates Stadium kon Monaco zich in het Stade Louis II een 0-2 nederlaag permitteren. Na de eliminatie van Arsenal werd Monaco wel (nipt) uitgeschakeld door Juventus.

Toppers

Natuurlijk zijn de prestaties en het indrukwekkende aantal doelpunten op het conto van coach Jardim te schrijven, maar we kunnen er niet omheen dat Monaco een aantal geweldenaren in de selectie heeft zitten. We lichten een aantal belangrijke spelers in de succesvolle 4-4-2 formatie uit: Radamel Falcao, Bernardo Silva, Tiemoué Bakayoko en Thomas Lemar. Het was moeilijk kiezen, met ook spelers als Benjamin Mendy, Djibril Sidibé, Kylian Mbappe en Fabinho in de gelederen.

Falcao

Bernardo Silva

Bij Benfica wist Bernardo Silva geen doorbraak te forceren, maar bij Monaco wist de Portugese middenvelder volledig tot wasdom te komen. Naar verluidt houden clubs als Manchester City en Chelsea de behendige speler goed in de gaten. Met zeven goals en zes assists heeft Bernardo Silva een prima rendement, maar ook in het verdedigende werk en het positiespel maakt de nummer tien van Monaco veel indruk.

Tiemoué Bakayoko

Een zeer interessante speler is Tiemoué Bakayoko. De 22-jarige controlerende middenvelder werd in 2014 overgenomen van Stade Rennes en had even nodig om zijn plaatsje te veroveren, maar is dit seizoen een van de grote verrassingen van de Monegasken. De krachtige middenvelder maakt indruk met zijn verschijning en is een soort langere versie van N'Golo Kanté. Met de Braziliaan Fabinho vormt hij een uitstekend koppel op het middenrif.

Thomas Lemar

Guardiola over Monaco

"Ik ben echt onder de indruk van hoe goed ze zijn. Hun backs spelen als vleugelaanvallers en ze zijn killers in het penaltygebied. Beide controlerende middenvelders zijn intelligent, fysiek sterk en komen in de 'zestien'. Het is een complete ploeg, de meest succesvolle van Europa wat betreft het maken van doelpunten. Als we het over de cijfers hebben, kijk dan naar hoeveel doelpunten ze maken en hoeveel kansen ze creëren. Het gemiddeld aantal kansen dat ze creëren, is heel hoog en ze hebben maar heel weinig kansen nodig om te scoren. Hun buitenspelers Lemar en Bernardo Silva zijn fantastisch en de aanvallers zoeken de ruimte. Hun backs rennen dertig of veertig keer per wedstrijd veertig meter op en neer over de flank. Ze hebben een keeper met veel ervaring. Ik ben enorm onder de indruk. Ik vind het mooi om te zien, hun sterspelers lopen als de meest nederige spelers."

Naast Manchester City-AS Monaco wordt vanaf ook Bayer Leverkusen-Atlético Madrid om 20.45 uur afgetrapt. Beide wedstrijden zijn live te volgen via FCUpdate.nl.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen