Garcia en Friday voorkomen tegen PEC nieuwe blamage AZ

26 februari 2017, 16:34

AZ heeft met heel veel moeite een nieuwe blamage weten te voorkomen tegen PEC. De Alkmaarders speelden in eigen huis uitermate zwak en mochten van geluk spreken dat aangever Levi Garcia en afmaker Fred Friday de gelijkmaker produceerden na de openingstreffer van Ryan Thomas: 1-1.

AZ had juist wat goed te maken naar het thuispubliek na de 7-1 nederlaag tegen Olympique Lyon. De fans lieten dat ook al merken in de openingsfase door Stijn Wuytens op een licht fluitconcert te trakteren nadat hij de bal, volgens de supporters, niet snel genoeg naar voren speelde.

PEC Zwolle wenste niet mee te werken aan eerherstel van de Alkmaarders en koos zelf voor een afwachtende houding. De ploeg van Ron Jans leek niet van plan om direct op zoek te gaan naar mogelijkheden om de hoeveelheid tegendoelpunten van Tim Krul (zeventien in vijf wedstrijden) nog verder op te voeren.

Door de ontbrekende wil bij PEC om naar voren te voetballen en het gebrek aan vertrouwen bij AZ ontstond er een uitermate vervelend schouwspel in Alkmaar. Zeker voor rust was de wedstrijd het aanzien niet waard. Doelgevaar was er wel in de eerste helft, al kwam dat vooral voort uit dode spelmomenten.

Derrick Luckassen en Iliass Bel Hassani namen Mickey van der Hart onder vuur met vrije trappen van de zijkant. De PEC-doelman had echter voldoende tijd om de bal onder de lat vandaan te tikken. Bij de fraaiste poging van Luckassen, een vrije trap van dertig meter, was Van der Hart wel kansloos, maar scheerde de bal net langs de kruising.

AZ, dat wel veel balbezit en een veldoverwicht had, slaagde er verder nauwelijks in om in de buurt van Van der Hart te komen. Alleen Weghorst kon een keer van dichtbij op doel schieten na een pass van Til, maar ook hij kon het de keeper van de bezoekers niet echt lastig maken na een schot in de korte hoek.

De 0-0 ruststand leidde tot tevredenheid bij PEC, ook omdat het zelf helemaal niets gecreëerd had. Krul hoefde alleen de bal op te rapen na een vrije trap van Bouy waar weinig vaart achter zat. Bij een eerdere poging van Danny Holla kwam de bal niet eens in de buurt van het AZ-doel.

Na rust bleken de Zwollenaren een stuk hongeriger om zelf ook een doelpunt te maken, en op die instelling was AZ totaal niet voorbereid. De thuisploeg ontsnapte in de eerste twee minuten van de tweede helft al aan tegentreffers van Queensy Menig en Nicolai Brock-Madsen. In beide gevallen kon Luckassen zijn tegenstander op het laatste moment van scoren houden.

Toch kon de verdediger niet voorkomen dat AZ na drie minuten in de tweede helft alsnog op achterstand kwam. Ryan Thomas kreeg de bal wat gelukkig voor zijn voeten na een lage hoekschop van Django Warmerdam, maar de afronding was wel overtuigend. Krul kon slechts toekijken hoe de bal insloeg in de verre hoek na de streep van elf meter door Thomas: 0-1.

Lang leken de bezoekers geen spijt te krijgen van de gemiste kansen op 0-2 tot Fred Friday de eerste grote kans van AZ wel meteen in een doelpunt omzette. Friday kon de bal zo binnen lopen nadat Garcia Schenkeveld aan de kant had gezet en met een strakke lage voorzet kwam: 1-1. Het was vooral een beloning voor uitblinker Garcia, die als enige AZ'er het publiek wel kon vermaken met zijn dribbels en passeeracties.

Met nog tien minuten op de klok had de thuisploeg nog door kunnen drukken, maar das was het vertrouwen toch te broos voor. Ook PEC kon geen beslissing meer forceren.Op basis van de intentie en het veldspel kon het gelijkspel nog worden gezien als loon werken voor AZ, maar PEC zal toch met een vervelend gevoel in de bus stappen. De ploeg van Ron Jans heeft de kans laten liggen om echt afstand te nemen van de degradatiekandidaten. AZ herovert de vijfde plaats in de Eredivisie met het behaalde punt.

[photo,104938,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen