Europees onderzoek: gezondheidsrisico kunstgras is minimaal

28 februari 2017, 16:20

Voetballen op kunstgas is niet schadelijk voor de gezondheid. Dat blijkt uit een groot onderzoek van Europees onderzoek, waarvan de conclusies dus overeenkomen met het eerder uitgebrachte rapoort van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het Finse bureau ECHA (European Chemicals Agency) stelt dat de risico's minimaal zijn.

Het onderzoek focuste zich op de effecten van PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stof zit in de rubberkorrels die op de velden liggen en is kankerverwekkend. Er werd gekeken naar de effecten indien de korrels de huid aanraken, worden ingeslikt en de lucht ervan wordt ingeademd. De conclusie is dat het risico bijzoneer laag is. De schadelijke metalen die hierbij binnenkomen is bovendien te verwaarlozen. Het gehalte in de korrels is lager dan bijvoorbeeld dat in speelgoed.

ECHA meldt dat er wel irritatie aan de huid en de ogen kan tijdens het spelen in een indoorhal door de stoffen die vrijkomen van het rubbergranulaat. Volgens het onderzoeksbureau is het daarom verstandig om naar de het sporten direct een douche te nemen.

Het onderzoek dat ECHA deed, was een opdracht van de Europese Commissie. In onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zien spelers een verband tussen het krijgen van kanker en de kunstgrasvelden.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen