Voor welke clubs juichen de lijsttrekkers van Nederland?

14 maart 2017, 10:05   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het gaat deze week in Nederland natuurlijk vooral om de Tweede Kamerverkiezingen. Een ding is zeker: ongeacht de uitslag blijft voetbal de belangrijkste bijzaak van het land. Dat vinden veel politici ook. FCUpdate.nl zocht uit waar de clubvoorkeur van de verschillende lijsttrekkers ligt.

Gewilde premier

De minister-president van het land als fan hebben, is iets dat clubs ook wel aantrekkelijk lijken te vinden. Edward van Wonderen, oud-directeur van FC Den Bosch, lukte het afgelopen herfst nog om de VVD'er met een sjaal van de Bossche club op de foto te laten gaan.

Toch ligt de voorkeur van Rutte niet in Noord-Brabant, maar in Zuid-Holland. Hij is zowel gecharmeerd van Feyenoord, als van ADO Den Haag. "Ik ben fan van Feyenoord, want ik heb er gewerkt en een deel van mijn familie komt er vandaan. En ik ben ook een fan van ADO, want ik ben echt een Hagenaar. Bij mij strijden altijd die twee clubs om de voorkeur", zo onthulde hij ooit in een interview. Overigens maakte de club twee jaar terug wel een blunder toen Hui Wang Rutte een shirt gaf, waarop zijn naam verkeerd was gespeld.

Volop Feyenoorders

Rutte is trouwens lang niet de enige lijsttrekker die vurig hoopt dat Feyenoord dit seizoen eindelijk weer eens kampioen wordt. Ook Alexander Pechtold (D66), Marianne Thieme (Partij van de Dieren) en Emile Roemer (SP) zijn uitgesproken Feyenoord-fans. Laatstgenoemd gebruikte de club onlangs nog voor een metafoor tijdens een gesprek met de NOS. "Ik ben een Feyenoord-fan. Die hebben ook wel eens met 10-0 verloren van PSV. Maar nadat ze afgelopen weekend met 2-1 wonnen, hoor je daar niemand meer over. Het gaat altijd om de laatste wedstrijd. Ik heb wel eens te vroeg gepiekt, ik heb ook te laat gepiekt. Laten we dit keer eens op het juiste moment pieken."

Ook Tunahan Kuzu van DENK lijkt voor de Eredivisie-koploper te zijn. Heel uitgesproken is hij daarin niet, maar in een oude Facebook-post over Marokkaanse voetballers laat hij weten gecharmeerd te zijn van Hakim Ziyech. "Hoop dat hij in de winterstop de overstap maakt naar Feyenoord", zo schrijft hij erbij. De vraag is hoe hij tegen de middenvelder aankijkt nu hij voor de grote rivaal uit Amsterdam speelt.

Over die rivaal gesproken, Ajax heeft ook een paar fans onder de lijsttrekkers, waaronder onze vice-premier Lodewijk Asscher. Hoewel de Partij van de Arbeid qua naam eerder geassocieerd zal worden met Feyenoord mag het geen verrassing heten dat Asscher Ajax een warm hart toedraagt. Hij zat vier jaar in de gemeenteraad en was vervolgens zes jaar lang wethouder in de hoofdstad, waar hij bovendien geboren werd.

Support your locals

Jesse Klaver van GroenLinks is eveneens voor Ajax, maar ging vroeger als kind regelmatig naar een wedstrijd van het inmiddels failliete RBC Roosendaal. Hoewel de twee qua politieke ideeën ver uit elkaar staan, kan de support your locals-insteek zeker op waardering rekenen van Geert Wilders. Niet alleen zijn geboorteland, maar ook zijn geboortestad heeft de PVV-leider hoog in het vaandel staan boven clubs uit de traditionele top drie. VVV-Venlo krijgt dan ook nog wel eens de felicitaties via Twitter toegezonden.

Zijn collega van VNL – Jan Roos – laat via hetzelfde medium nog wel eens zijn waardering blijken voor AZ, ook de club uit zijn geboortestad. Degene die waarschijnlijk het verst moet reizen om zijn club aan te moedigen is Jan Dijkgraaf. De Fries van GeenPeil is namelijk fan van St. Pauli, al is de linkse harde kern van de Duitse club daar niet blij mee. Toen Dijkgraaf een paar maanden terug op foto's een trui van de Hamburgse vereniging droeg, leidde dat zelfs tot dreigementen. "Ik ben gewoon fan van die club, het gaat die fans geen reet aan of ik vroeger heroïne heb gebruikt of panden heb gekraakt. Al is dat toevallig niet het geval."

Een grote Nederlandse club ontbreekt tot dusver in het overzicht en dat is PSV. Zij hebben met Gert-Jan Slegers van de ChristenUnie een grote fan in hun midden. Ondanks het drukke schema als Tweede Kamerlid probeert hij een paar keer in het seizoen een wedstrijd in het Philips Stadion mee te pikken.

De onbekende fans

Van Sybrand Buma (CDA), Kees van der Staaij (SGP) en Henk Krol (50PLUS) hebben we niet kunnen achterhalen welke voetbalclub ze – eventueel – een warm hart toedragen. Van Buma is wel algemeen bekend dat hij graag de racefiets beklimt, vroeger veel roeide en ook behoorlijk kan schaatsen. In 1986 voltooide hij zelfs de Elfstedentocht.

Door: Kasper Hermans

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen