Omstreden penalty houdt imposante reeks Juventus in stand

10 maart 2017, 22:54   Bijgewerkt: 11 maart 2017, 01:05

De imposante reeks van Juventus in thuiswedstrijden in de Serie A leek vrijdag ten einde te gaan komen, maar door een omstreden strafschop diep in de blessuretijd werd toch gewonnen van AC Milan: 2-1. Het was de 31ste keer op rij dat Juventus in de Italiaanse competitie drie punten pakte in het eigen Juventus Stadium.

Frosinone, inmiddels actief in de Serie B. Dat was op woensdag 23 september 2015, bijna anderhalf jaar geleden, de laatste club die Juventus in de Serie A van winst af wist te houden in Turijn. Daarna trad Juventus dertig keer aan in het Juventus Stadium en telkens pakte het de volle buit, waarbij het ook maar liefst twintig keer de nul hield.

Als er echter een ploeg was die de indrukwekkende serie van Juventus een halt kon toeroepen, dan was het AC Milan wel. Eerder dit seizoen, in oktober, waren de Rossoneri in het eigen San Siro met 1-0 te sterk voor de recordkampioen van Italië. Bovendien grepen ze twee maanden later, in het Qatarese Doha en na strafschoppen, ten koste van de Bianconeri de Supercoppa Italiana. Milan kwam vanavond inderdaad dichtbij.

Juventus had weliswaar het betere van het spel en kwam in de dertigste minuut ook terecht op voorsprong. Verdediger Mehdi Benatia stond na een pass van Dani Alves net geen buitenspel en bracht de 1-0 op het scorebord. Vlak voor rust kwam AC Milan via Carlos Bacca uit de tegenaanval langszij. De Colombiaan leek na een pass van Gerard Deulofeu enkele centimeters buitenspel te staan, maar mocht door en kon er daardoor 1-1 van maken.

Ook na rust toonde Juventus meer aanvallende intenties dan de bezoekers uit Milaan, maar doelpunten leken uit te blijven, al raakte Miralem Pjanic in de zestigste minuut via de handen van Milan-keeper Gianluigi Donnarumma wel de lat. In de tumultueus verlopende blessuretijd trok Juventus toch de winst naar zich toe. Het begon met de tweede gele kaart voor Milan-speler José Sosa in de derde minuut van de extra tijd.

Juventus zette vervolgens nog aan voor de winnende treffer. Gonzalo Higuaín kreeg een deel van het publiek ook op de banken met een omhaal. Deze ging naast, maar stuiterde via de reclameborden tegen de achterkant van het net aan, waardoor meerdere fans dachten dat hun favoriete club 2-1 gemaakt had. Het was echter gezichtsbedrog. Een minuut later probeerde Higuaín het weer, maar ditmaal stuitte hij op Donnarumma.

Daarmee was het Juventus-gevaar nog niet voorbij. Stephan Lichtsteiner probeerde de bal opnieuw voor te geven, maar trof met zijn voorzet de hand van Mattia De Sciglio. Het leek meer aangeschoten hands, maar arbiter Davide Massa zag er na overleg met zijn assistent een penalty in. Het was zwaar gestraft, maar Paulo Dybala schoot desondanks, in de zevende minuut van de extra tijd inmiddels, vanaf elf meter de 2-1 tegen de touwen en verlengde daarmee de ongekende thuisreeks van Juventus.

Juventus heeft nu elf punten voorsprong op nummer twee AS Roma, dat zondag nog wel op bezoek gaat bij laagvlieger Palermo. Milan is de nummer zeven van de Serie A.