De Kruiswijk-index: spelers die nooit (of bijna nooit) scoren

11 maart 2017, 13:40

Vrijdag 10 maart 2017 is voor Arnold Kruiswijk een dag om niet snel te vergeten. De verdediger van Vitesse maakte in de thuiswedstrijd tegen Sparta na 25.318 minuten zijn eerste goal in het betaalde voetbal. De verdediger is echter niet de enige profvoetballer die grote moeite heeft om het het te vinden. FCUpdate.nl komt met een overzicht van voetballers die nooit (of bijna nooit) scoren in het tenue van hun clubs.

Javier Mascherano - de hulp van Messi

We beginnen deze lijst met Javier Mascherano. De 32-jarige verdediger van FC Barcelona draait al sinds 2005 mee in het profvoetbal, maar heeft vooralsnog pas één keer gescoord in zijn loopbaan. Dat was in het seizoen 2007/2008. Toen scoorde de Argentijn namens Liverpool in het competitieduel met Reading zijn eerste profgoal, door de bal van afstand heerlijk in het doel te kegelen. Sindsdien wist hij het net niet meer te vinden, ook niet in het tricot van Barcelona, dat hij al sinds 2010 draagt. Ploeggenoot Lionel Messi wil zijn landgenoot graag aan een doelpunt helpen, erkende Mascherano in 2016. "Hij heeft me al vaker aangeboden om een penalty te nemen, maar dat wil ik niet. Ik voel me daar niet prettig bij. Ik ga niet dingen forceren die niet bij me passen."

Pascal Bosschaart - gemiste strafschop

Daniele Bonera - slechts één doelpunt

Het palmares van Daniele Bonera is indrukwekkend, maar dat geldt niet voor zijn doelpuntenstatistieken. Slechts één doelpunt wist hij te maken, in het seizoen 2002/2003 namens Parma. De speler van Villarreal heeft inmiddels meer dan 300 officiële clubwedstrijden gespeeld zonder op het scorebord te komen. De oud-speler van AC Milan heeft wellicht nog een paar maanden de tijd om daar verandering in te brengen, aangezien het contract van de 35-jarige verdediger in Spanje komende zomer afloopt.  

Tony Hibbert - goal in benefietduel

downing
hibbert

hibbert]}Bovenstaande spelers kwamen nog wel tot één doelpunt en dat is iets waar Tony Hibbert van kan dromen. De Engelse rechtsback droeg in zijn carrière alleen het tenue van Everton en werd door de fans van die club op handen gedragen. De verdediger, die afgelopen zomer afzwaaide, was een cultfiguur bij de Premier League-club en wist in zestienen seizoen en meer dan driehonderd wedstrijden niet één officiële goal te produceren. Wel maakte hij in augustus 2012 op Goodison Park in een benefietduel met AEK Athene een treffer en dat was voor de fans aanleiding om het veld te bestormen en de verdediger te feliciteren. Het maakt het verhaal van de 36-jarige rechtsback nog mooier.

Des Walker - 671 duels, één doelpunt

Van alle spelers in dit artikel heeft Des Walker de meeste wedstrijden gespeeld: 671. De 59-voudig international van Engeland kende tussen 1984 en 2004 een geweldige loopbaan, die hem langs Nottingham Forest, Sampdoria, Sheffield Wednesday en wederom Forest voerde. In totaal speelde hij maar liefst 660 wedstrijden op clubniveau, maar de doelpuntenproductie viel wat tegen. Alleen in zijn eerste periode bij Forest wist hij een doelpunt te maken, in het seizoen 1991/1992. Walker stond overigens wel vaker op het scorebord, maar dat was met een goal in het verkeerde doel. In de FA Cup-finale van 1991 zorgde hij met een eigen doelpunt ervoor dat Forest met 2-1 verloor van Tottenham Hotspur.

Francis Benali - schitterende kopgoal

Als je het doet, dan moet je het goed doen. Dat moet Francis Benali gedacht hebben toen hij in december 1997 zijn hoofd tegen een indraaiende vrije trap zette. De Italiaan kopte de bal als een volleerd spits tegen de touwen in het duel tussen Southampton en Leicester City. Die treffer bleek uiteindelijk de enige goal die de Italiaan zou maken in zijn carrière. In totaal speelde hij 348 profduels in Engeland, waarvan de meeste voor Southampton, maar vaker dan één keer scoorde hij niet. Desondanks geldt de inmiddels 48-jarige Italiaan nog altijd als een clubicoon bij The Saints. In 2008 zette de verdediger een punt achter zijn loopbaan.

Klompe, Veldman, Van Rijswijk, Mikel en Lucas Leiva

In Engeland staan John Obi Mikel en Lucas Leiva bekend vanwege hun gebrek aan doelpunten. Mikel, die momenteel in China speelt, trof in negen jaar bij Chelsea slechts één keer doel. Ook Leiva, die nog onder contract staat bij Liverpool, staat vooralsnog op slechts één doelpunt in 202 wedstrijden.

Door: Remco Jacobi

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen