Roda JC maakt optimaal gebruik van falend FC Groningen

12 maart 2017, 16:31

Roda JC is niet langer hekkensluiter in de Eredivisie. De ploeg van Yannis Anastasiou toonde in Kerkrade veel meer overlevingsdrang dan het passieve FC Groningen. De bezoekers stonden drie kopgoals toe na voorzetten vanaf de rechterkant en scoorden zelf alleen via Bryan Linssen: 3-1.

Voor FC Groningen was de trip naar Roda JC historisch gezien al niet het favoriete uitstapje van het jaar. Slechts 6 van de 34 voorgaande competitiewedstrijden in Kerkrade leverden een overwinning op, 20 keer werd er verloren in Limburg. Ook vandaag leek het erop alsof de busreis van het hoge noorden naar het diepe zuiden de spelers al genoeg energie had gekost.

De ploeg van Ernest Faber blonk in de eerste helft vooral uit in inspiratieloze balletjes breed en terugspeelballen naar keeper Sergio Padt. De middenmoter in de Eredivisie leek zonder aanvallende intenties te spelen en zorgde er zo zelf voor dat hekkensluiter Roda JC defensief nauwelijks in de problemen kwam. 

De thuisploeg wilde wel actief op zoek naar een treffer in het Parkstad Limburg Stadion. De aanvalsdrift van Roda kwam vooral tot uiting aan de rechterkant waar Martin Milec en Mikhail Rosheuvel ongehinderd konden combineren en een aantal bruikbare voorzetten afleverden.

Ook Groningen kwam, ondanks het inspiratieloze veldspel, tot een aantal doelpogingen. Kasper Larsen en Desavio Payne kopten de bal net over de lat na hoekschoppen van de rechterkant. Mimoun Mahi kreeg de enige echte kans voor Groningen, al leek het erop dat hij buitenspel stond na de steekbal van Tom Hiariej. Discussie leverde het moment niet op omdat Mahi de bal ruim voorlangs schoof.

Coach Faber bracht na rust Juninho Bacuna voor Payne om de ploeg van wat meer gif te voorzien. De klus voor Bacuna om zijn team aan een resultaat te helpen leek na dertig seconden in de tweede helft nog moeilijker te worden, maar Dani Schahin faalde oog-in-oog met Padt. De spits kon zo doorlopen nadat Larsen uitgleed, maar schoof de bal ook voorlangs het doel.

Dat moment van Larsen kon nog worden omschreven als ongelukkig, maar even later kon hij echt worden aangewezen als hoofdschuldige bij het tweede doelpunt van Roda. Christian Kum klopte de Deense verdediger heel eenvoudig in een luchtduel na een corner van Adil Auassar. Padt kon opnieuw niets doen aan een doeltreffende kopbal bij de tweede paal: 2-0.

Met een half uur op de klok was er nog voldoende tijd voor een alles-of-niets offensief van de bezoekers. De zwak spelende centrale verdediger Larsen moest plaatsmaken voor aanvallende middenvelder Jesper Drost. Zijn inbreng kon echter niets meer veranderen, zeker omdat zes minuten na zijn invalbeurt de wedstrijd beslist was. Dani Schahin had geleerd van zijn gemiste kans en de doelpunten van zijn collega's. Het was het bekende recept: een voorzet bij de tweede paal, dit keer van Paulissen, en de afronding met het hoofd: 3-0. Bryan Linssen bracht de spanning nog wel even terug met een geplaatst schot vanaf de rand van het strafschopgebied, maar verder kwam Groningen niet meer.

De 3-1 van Linssen was het fraaiste moment van de bezoekers, maar de buitenspeler zorgde ook voor het dieptepunt. De oud-speler van MVV, die de hele wedstrijd werd uitgefloten in Kerkrade, pakte nog een rode kaart voor natrappen. Hij zal dus één of meerdere wedstrijden ontbreken en dat kan FC Groningen nog opbreken in de strijd om de play-offs. De ploeg van Faber is zelfs nog niet gevrijwaard van degradatiezorgen. Roda JC volgt als nummer zestien op slechts vijf punten achterstand.

[photo,105248,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen