Vijf zaken die opvallen in de selectie van Oranje

18 maart 2017, 14:00

Na een rustperiode van vier maanden komt het Nederlands elftal volgende week zaterdag voor het eerst in actie in het jaar 2017. De wedstrijd tegen Bulgarije in de WK-kwalificatie is meteen een belangrijke, terwijl enkele dagen later het vriendschappelijke duel met Italië op het menu staat. FCUpdate.nl kijkt naar de 25-koppige selectie die Danny Blind vrijdag presenteerde en pikte vijf opvallende zaken er uit.

Onrust onder de lat

Toch herbergt het keurkorps van Blind met Michel Vorm en Jasper Cillessen twee keepers die het net als Stekelenburg met weinig minuten moeten doen. Vorm speelde bij Tottenham Hotspur dit kalenderjaar pas negentig minuten, terwijl Cillessen sinds de jaarwisseling vijf bekerwedstrijden keepte voor FC Barcelona. De kans lijkt zodoende groot dat Blind tegen Bulgarije en Italië terug moet grijpen op de keeper die hij eerder passeerde: Jeroen Zoet.

Slechts één PSV'er in selectie

Nieuwe gezichten en oude 'bekenden'

Natuurlijk ging het vrijdag bij de persconferentie van Blind voornamelijk over Matthijs de Ligt. De pas zeventienjarige verdediger van Ajax maakte donderdagavond indruk tegen FC Kopenhagen en werd een dag later opgenomen in de definitieve selectie van Oranje. En dat terwijl hij niet eens in de voorselectie zat. Toch is de Ajax-tiener, die overigens jonger is dan alle spelers van het huidige Jong Oranje, niet de enige nieuwkomer. Ook Wesley Hoedt is van de partij. De 23-jarige verdediger heeft bij Lazio een vaste basisplaats naast Stefan de Vrij afgedwongen en maakte in de laatste zeven competitieduels de negentig minuten vol. Vreemd is zijn uitverkiezing, mede door de afwezigheid van Virgil van Dijk en Jeffrey Bruma, dan ook niet.

Spelers met weinig ritme

Viergever en Toornstra zijn vaste basisspelers bij hun clubs, maar dat geldt niet voor elke naam in de selectie van Blind. Doelmannen Vorm en Cillessen zijn reservespelers en ook bij Daley Blind, Kenny Tete, Wesley Sneijder en Vincent Janssen houdt het niet over wat betreft wedstrijdritme. Blind speelde na de jaarwisseling vijf bekerwedstrijden, terwijl Tete in 2017 alleen drie Europese duels achter zijn naam heeft staan. De situatie van Sneijder is iets anders. De spelmaker van Galatasaray ontbrak vanwege een blessure in de voorselectie, maar werd door Blind wel opgenomen in de wedstrijdselectie. Zijn speelminuten houden echter niet over: hij komt vooralsnog in 2017 niet verder dan 94 minuten, uitgesmeerd over twee competitieduels. Dat Blind een liefhebber is van Vincent Janssen, was al duidelijk. Dat blijkt ook nu weer. De spits begint weer op te krabbelen bij Tottenham en scoorde vorige week zijn eerste velddoelpunt, maar het aantal minuten houdt nog niet over. De teller staat dit kalenderjaar op 144.

Enkele krachten verkeren in topvorm

Oranje speelt volgende week zaterdag de kwalificatiewedstrijd in en tegen Bulgarije, drie dagen later staat de oefeninterland tegen Italië op de rol. Voorafgaand aan die wedstrijd wordt er afscheid genomen van Clarence Seedorf.

Door: Remco Jacobi

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen