Blind: "Ik heb er al maanden heel veel vertrouwen in"

24 maart 2017, 19:24   Bijgewerkt: 25 maart 2017, 01:08

De kwalificatiecampagne voor het WK 2018 in Rusland is pas vier speelronden onderweg, maar het Nederlands elftal kan zich eigenlijk nu al geen misstap meer permitteren. Worden er geen drie punten gepakt in het Nationaal Stadion Vasil Levski, dan wordt de situatie al precair voordat de helft van de kwalificatieroute bewandeld is. Dat beseft bondscoach Danny Blind maar al te goed.

Ontspannen, ondanks druk

Nederland staat momenteel gedeeld tweede met Zweden, met drie punten achterstand op koploper Frankrijk en één punt voorsprong op nummer vier Bulgarije. Om het WK te bereiken moet minimaal plek twee (play-offs) gepakt worden. Aan de vooravond van het treffen met Bulgarije geeft Blind op de persconferentie in Sofia, waar FCUpdate.nl bij was, aan dat hij nog altijd optimistisch is. "Ik heb er heel veel vertrouwen in en dat heb ik al maanden. Ik heb dat ook steeds uitgesproken."

En dat ondanks het feit dat er de afgelopen tijd verdedigers bij bosjes wegvielen. Virgil van Dijk, Jeffrey Bruma en mogelijk ook Stefan de Vrij. Ze zijn stuk voor stuk niet inzetbaar tegen de Bulgaren. "Het gekke is dat er maandenlang niets gebeurd is wat betreft blessures en dat dit nu opeens wel het geval is. Het is een aderlating, maar we hebben nog voldoende kwaliteit om hier positief naartoe te gaan. Met het gevoel dat we vol voor de winst gaan", vertelt Blind. "Ik ben ontspannen, maar er zit natuurlijk wel druk op. We moeten zes punten halen in de eerstvolgende twee interlands. Dat is de doelstelling, we kunnen niets verspelen. Ik geloof erin."

Over Bulgarije werd niet al te veel gezegd op de persconferentie, maar Blind kreeg toch van een Bulgaarse verslaggever nog even de vraag of hij zijn borst natmaakt voor Ivelin Popov, die in 66 interlands twaalf keer gescoord heeft voor Bulgarije. "Ik heb veel wedstrijden gezien. Popov springt er wel uit. Hij speelt regelmatig bij Spartak Moskou en is gewoon een goede speler. Maar voor mij is het interessanter om te weten hoe het team functioneert, niet hoe ze individueel zijn", stelt Blind. "We hebben geen vrees, maar wel respect voor Bulgarije. Het is een serieuze tegenstander."

Tegenvaller

Vlak voor de trip naar Bulgarije haakte Vincent Janssen af wegens ziekte, waardoor Blind Luuk de Jong bij de groep haalde. Door de situatie lijkt Bas Dost te mogen beginnen. "Dat zou zomaar kunnen", stelt Blind weinig geheimzinnig. "Het was wel jammer dat Janssen wegviel. Het is altijd een tegenvaller als mensen wegvallen in de laatste fase. Je wilt de posities toch dubbel bezet hebben. Maar ik geloof zowel in Vincent als in Bas", aldus Blind.

"Ik hoef nu ook niet allerlei aanpassingen te doen in de speelstijl of de formatie. Er gaan verder geen andere mensen spelen. Ook al is Janssen meer een spits waar je meer op kan doorbewegen – hij is iemand die de bal kan laten vallen – en is Bas meer iemand die bediend moet worden vanaf de zijkanten. Maar dat is logisch", besluit Blind op toepasselijke wijze zijn perspraatje op de dag waarop het precies een jaar geleden is waarop Johan Cruijff overleed.

Het duel tussen Bulgarije en Nederland wordt zaterdagavond om 20.45 uur (21.45 uur plaatselijke tijd) afgetrapt en staat onder de leiding van de Schotse scheidsrechter William Collum.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen