Tien kandidaten om Danny Blind op te volgen bij Oranje

27 maart 2017, 13:22

Zondagavond om 21.15 uur was daar dan eindelijk de officiële bevestiging. Het tijdperk-Danny Blind bij Oranje kwam definitief ten einde. De KNVB heeft de bondscoach de laan uitgestuurd, wegens de dramatische prestaties. Het betekent dat het speculeren over de opvolging van Blind kan beginnen. FCUpdate.nl schuift tien kandidaten voorzichtig naar voren, waarvan de één realistischer is dan de ander.

Louis van Gaal

[photo,103988,left,]

Volgens velen is Louis van Gaal de droomkandidaat om de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal te worden. De 65-jarige trainer lijkt de ideale man te zijn voor de job, aangezien hij in zijn tweede periode als Oranje-bondscoach (2012-2014) een waanzinnig gevoel wist te creëren, een vernieuwende tactiek toepaste en bovendien brons greep op het WK in Brazilië. Hoewel het eerste tijdperk-Van Gaal (2000-2001) geen succes was – plaatsing voor het WK 2002 werd niet gerealiseerd – is het gevoel door zijn tweede periode zeer goed. Van Gaal is vrij, maar het is de vraag of hij nog in is voor een derde avontuur bij de nationale ploeg. Midden januari leek Van Gaal te stoppen, maar later zei hij dat het nog niet definitief was.

Frank de Boer

[photo,102007,left,]

In de categorie 'beschikbaar' dient zich een best wel aantrekkelijke kandidaat aan. Met Frank de Boer zou je een uitstekend uithangbord aanstellen. De 46-jarige man uit Hoorn heeft als speler een indrukwekkende staat van dienst en heeft bij Ajax vier kampioenschappen op rij gerealiseerd. Zijn reputatie werd na het kwartet landstitels wel beschadigd, omdat PSV twee keer kampioen werd ten koste van Ajax en het avontuur bij Internazionale zeer kortstondig was. De Boer kreeg de boel niet aan de praat in Milaan en werd na elf Serie A-duels al ontslagen door Inter, dat onder De Boers opvolger Stefano Pioli opeens goed ging draaien. De Boer bij Oranje, het zou heel interessant (kunnen) zijn. Toch blijft het een gok, maar dat geldt eigenlijk voor bijna alle kandidaten.

Ronald Koeman

[photo,100094,left,]

Veel Nederlandse voetbalfans zullen het toejuichen als Ronald Koeman (54) samen met zijn broer Erwin Koeman samen op de bank gaat zitten bij het Nederlands elftal. De oud-trainer van onder meer Ajax, PSV, Feyenoord en AZ heeft inmiddels al een flink pak ervaring als trainer en doet het al meerdere jaren uitstekend in de Premier League. Toch lijkt zijn komst onhaalbaar. Niet alleen omdat hij dat zelf bij FOX Sports aangegeven heeft, maar ook omdat het huwelijk met Everton zeer gelukkig is en komende zomer misschien wel FC Barcelona voor hem op de stoep zal staan. Koeman strikken wordt een lastig verhaal, het lijkt niet het juiste moment voor hem te zijn. Het juiste moment was er wel toen er uiteindelijk voor Guus Hiddink gekozen werd...

Dick Advocaat

[photo,101669,left,]

Een veelgenoemde naam is ook die van Dick Advocaat. Net als Van Gaal was de 69-jarige Hagenaar al tweemaal de eindverantwoordelijke bij het Nederlands elftal, waar hij ook drie keer assistent-bondscoach was. De gelouterde oefenmeester heeft onlangs aangegeven dat hij aan het einde van het seizoen vertrekt bij Fenerbahçe. Ook maakte hij duidelijk dat de Turkse grootmacht zijn laatste club is. Advocaat was naast zijn Oranje-ervaring ook bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België, Rusland en Servië. Een derde dienstverband als bondscoach van Nederland zou een mooi laatste kunstje van Advocaat kunnen zijn. Toch zal hij ook weten dat dit niet het beste moment is om in te stappen.

Henk ten Cate

[photo,94719,left,]

Dan iemand die al een paar jaar niet meer echt nadrukkelijk in beeld is gekomen als trainer: Henk ten Cate. De 62-jarige Amsterdammers was in het verleden coach bij onder meer Sparta, Vitesse, NAC, FC Barcelona (assistent), Chelsea (assistent), Ajax en Panathinaikos, maar opteerde de laatste seizoenen vooral voor buitenlandse avonturen en televisiewerk. Hij was werkzaam in de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en China. Als de KNVB niet aan Ten Cate denkt voor de functie van hoofdcoach, zou hij wellicht in aanmerking kunnen komen voor een rol als assistent.

Bert van Marwijk

[photo,101573,left,]

Net als Van Gaal heeft Bert van Marwijk in het verleden bewezen dat hij goed werk kan verrichten met het Nederlands elftal. De 64-jarige Deventenaar verbaasde vriend en vijand door in 2010 in Zuid-Afrika de finale te bereiken met Oranje. Het leidde tot een tocht over de grachten van Amsterdam, maar twee jaar later werd het EK 2012 een drama voor Nederland. Mede daardoor, en door het feit dat Van Marwijk nu nog Saoedi-Arabië leidt, lijkt een nieuwe periode er niet in te zitten voor Van Marwijk.

Roger Schmidt

[photo,104802,left,]

Een frisse wind vanuit het buitenland kan ook weleens een goede uitwerking hebben op het dolende Oranje. Misschien kan Roger Schmidt de ploeg wel de weg naar het WK wijzen. Hoewel de 50-jarige Duitser begin maart op straat gezet werd door Bayer Leverkusen, heeft hij zowel bij Leverkusen als bij Red Bull Salzburg met een frisse voetbalfilosofie zeer goed gepresteerd. Natuurlijk is het wel een beetje een 'out-of-the-box'-kandidaat.

Jürgen Klinsmann

[photo,89998,left,]

Wat voor Schmidt geldt, geldt ook voor Jürgen Klinsmann. De 52-jarige keuzeheer werd vorig jaar ontslagen bij de Verenigde Staten, waar hij in vijf jaar tijd wel voor veel groei had gezorgd. Dat kan Nederland op dit moment ook wel gebruiken. Bij Duitsland en Bayern München deed Klinsmann al trainerservaring op, al was zijn carrière als speler natuurlijk nog veel rijker. Klinsmann haalde met Duitsland op het WK 2006 de halve finale, maar verlengde zijn contract bij de DFB daarna niet.

Giovanni van Bronckhorst

[photo,104428,left,]

De kans dat hij bij Feyenoord zal vertrekken is zéér klein, omdat men in Rotterdam-Zuid met iets heel moois bezig is. Toch zou het helemaal geen gek idee zijn: Giovanni van Bronckhorst op de bank bij Oranje. Na een moeilijke beginfase laat hij oude tijden momenteel bij Feyenoord herleven. Hoe mooi zou het zijn als dit ook bij Oranje weer gebeurt? Van Bronckhorst heeft het voordeel dat hij veel spelers van de oude en de nieuwe generatie goed kent. Een nadeel is dus dat hij waarschijnlijk niet los te weken is uit De Kuip. Met 106 interlands heeft Van Bronckhorst veel Oranje-ervaring, maar als trainer is hij bovendien nog niet gelauwerd.

Phillip Cocu

[photo,105045,left,]

Mocht PSV het na een vrij matig seizoen wel prima vinden om afscheid te nemen van Phillip Cocu, dan is het het geen gekke gedachte dat de KNVB aan hem zal denken. Net als Van Bronckhorst is Cocu begaan met de oude en de nieuwe generatie en was hij vroeger een vaste waarde bij Oranje (101 interlands, tien goals). Maar ook voor Cocu geldt: hij staat onder contract en gaat niet zomaar weg bij PSV. De directie van de Eindhovense topclub laat regelmatig weten dat ze nog veel plannen hebben met Cocu. "Hij kan een internationale toptrainer worden", sprak algemeen directeur Toon Gerbrands onlangs nog.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen