Gijs de Jong zag Oranje 'voorzichtig opstaan' tegen Italië

30 maart 2017, 13:07

Gijs de Jong vindt dat het Nederlands elftal in de met 1-2 verloren oefeninterland tegen Italië de goede weg heeft ingeslagen. In de optiek van de KNVB-directeur heeft Oranje, en haar supporters ook, zichzelf van zijn goede kant laten zien in de Amsterdam ArenA.

In zijn column op de KNVB-website gaat De Jong in op de situatie bij Oranje, waar bondscoach Danny Blind voor het verlies tegen Italië ontslagen werd. "Ik hoorde dinsdag tv-presentator Toine van Peperstraten in zijn aanloop naar de voorbeschouwing op de oefeninterland Nederland-Italië letterlijk zeggen: 'Danny Blind is niet meer'. Toen schoot ik toch écht in de lach", schrijft De Jong. "Kom op zeg, er is niemand dood. En die avond verdween de lach ook niet meer van mijn gezicht. Want ik zag het Nederlands elftal voorzichtig opstaan."

De Jong is opvallend positief. "Op het veld zag ik het afscheid van Clarence Seedorf, wist ik dat Fabio Capello en Louis van Gaal op de tribune zaten voor hem en voelde en hoorde ik 46.000 (!) mensen reageren op een Oranje dat uiteindelijk verloor. Nauwelijks tot geen cynisme, louter bereidheid om ons elftal te steunen en hoop te geven op nieuwe glorie. Het twitterlawaai was ineens heel ver weg; gereduceerd tot dof gerommel in de kelder. In de ArenA openbaarde zich de werkelijkheid. Precies waartoe Seedorf had opgeroepen in zijn speech nadat hij tot bondsridder was geslagen. Blijf geloven! We hadden met zijn allen 'Sofia' in de benen, zaten met de kater van het vertrek van Danny Blind in onze maag en incasseerden, hoe je het wendt of keert, tóch weer een nederlaag: 1-2. En toch, en toch, het was bepaald geen uitvaartsfeer in de ArenA. Alles en iedereen was bereid het Nederlands elftal een hart onder de riem te steken."

Ook Blind passeert nog even de revue in de column van De Jong. "Hij kent de cultuur en de wetten van het voetbal. Hij weet wat er gebeurt als resultaten uitblijven en je in de chauffeursstoel zit. Hoef je hem niet uit te leggen allemaal. De KNVB en hij zijn netjes uiteen gegaan. Nooit leuk, maar wel netjes dus:", aldus de bondsdirecteur, die Blind 'een serieuze liefhebber' noemt. "Een groot kenner ook. Het ging uiteindelijk mis met hem bij de KNVB. Kan gebeuren, weet hij ook, voetbal is hard soms. Maar de sfeer in het stadion bij Nederland-Italië leert hem en mij, ons allemaal, dat de passie voor voetbal geworteld is in liefde voor en betrokkenheid bij dat voetbal. Danny weet dat, hij is er groot in geworden."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen