FIFA-voorstel: Veel extra WK-plekken voor Azië en Afrika

30 maart 2017, 17:44   Bijgewerkt: 30 maart 2017, 22:03

De FIFA heeft een voorstel ingediend als het gaat om de verdeling van de WK-tickets voor het wereldkampioenschap van 2026 als het toernooi uitgebreid wordt naar 48 landen. Vooral Azië en Afrika gaan er flink op vooruit als het om het aantal deenmers gaat.

Azië zal in de nieuwe opzet acht landen mogen afleveren in plaats van vier (en mogelijk één via een intercontinentale play-off). Het aantal plaatsen voor Afrika wordt verhoogd van vijf naar negen. Ook in Noord-Amerika zal men niet mopperen. Daar zijn er nu drie direct geplaatst (en dan is er nog één land dat een play-off mag spelen), maar dat aantal zal op zes komen te liggen. Ook Zuid-Amerika zal zes plaatsen krijgen, momenteel zijn dat er vier (plus een play-offplek).

Naar verhouding krijgt - zoals verwacht - Europa weinig extra tickets. Er zullen in de toekomst zestien Europese deelnemers zijn, nu zijn dat er veertien. Tot slot krijgt Oceanië een direct ticket in plaats van een play-offplek.

Daarmee zijn er 46 van de 48 tickets vergeven. De laatste twee zijn te verdienen op een mini-toernooitje dat in het gastland zal plaatsvinden. Opvallend is dat er zes landen aan mee zullen doen, maar dat Europa geen kandidaat mag afleveren. Het toernooi bedreigt bovendien mogelijk de Confederations Cup.

Het voorstel is gedaan door de top van het FIFA-bestuur (bestaande uit voorzitter Gianni Infantino en een vertegenwoordiger van elk continent) en moet nog wel geratificeerd worden door het voltallige bestuur van de FIFA. Dat zal dan moeten gebeuren op 9 mei, wanneer er weer een vergadering voor de raad gepland staat. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen