ADO Den Haag passeert falend Roda JC na kelderkraker

2 april 2017, 16:28

ADO Den Haag heeft een grote slag geslagen in de degradatiestrijd. Door een eclatante zege op Roda JC passeert de ploeg van Alfons Groenendijk de directe concurrent op de ranglijst. Roda kwam een snelle tegengoal en een slechte eerste helft ook na rust niet meer te boven: 4-1.

Het verschil op de ranglijst tussen de nummer zestien Roda JC en de nummer zeventien ADO Den Haag was, voorafgaand aan de wedstrijd, slechts één punt. Winst zou directe handhaving binnen handbereik houden, een nederlaag zou zelfs directe degradatie dichterbij brengen voor één van beide ploegen. De buffer van ADO naar hekkensluiter Go Ahead Eagles bedroeg slechts twee punten.

Het besef van het belang van dit duel leek bij Alfons Groenendijk en zijn Haagse ploeg wel aanwezig. De trainer koos voor een gedurfde strijdwijze met aanspeelpunt Mike Havenaar in plaats van Guyon Fernandez en de snelle Sheraldo Becker voor Ruben Schaken. Bovendien verving Groenendijk Donny Gorter, die geblesseerd afhaakte in de warming-up, voor de aanvallend ingestelde Abdenasser El Khayati.

De koude start van Van Leer schudde zijn ploeg niet wakker. Ook de andere tien Roda-spelers wekten voor rust totaal niet de indruk dat lijfsbehoud op het spel stond. Als de bezoekers al de aanval zochten dan was het met te weinig precisie of simpelweg met te weinig manschappen. De eerste fatsoenlijke poging viel vlak voor rust pas te noteren, al was het afstandsschot met links van Martin Milec ongevaarlijk.

Door het matige optreden van de ploeg uit Kerkrade had ADO een opvallende makkelijke middag. De Hagenezen konden rustig wachten op de fouten van Roda en vielen alleen aan als er genoeg ruimte lag. Bovendien waren de verdedigers ook niet beroerd om de lange bal op Havenaar te spelen als ze even onder druk kwamen te staan. De Japanse spits fungeerde als kapstok en spelverdeler, in de rug gesteund door El Khayati en Malone.

De opbouw van ADO, door de lucht en over de grond, was er op gericht om Becker vrij te spelen aan de rechterkant. Dat lukte zeer regelmatig als was de vleugelspeler niet meer zo effectief als in de eerste minuut. Dat lag aan vooral aan Becker zelf die een aantal keren geen controle had over de bal, te veel voor eigen succes ging of geen bruikbare voorzet afleverde.

Roda-coach Yannis Anastasiou bracht na rust nog een tweede spits in de persoon van Thanasis Papazoglou, maar echt effect had het niet meer. De Griek kreeg nog wel de eerste grote kans na een voorzet van rechts, zijn kopbal scheerde echter net langs de goal. Bovendien had een aansluitingstreffer in de 73ste minuut waarschijnlijk weinig meer opgeleverd gezien Havenaar in de rebound al de 3-0 had aangetekend na een gestopt schot van Malone.

Havenaar mocht vlak voor tijd naar de kant met een verdiende publiekswissel, vervanger Fernandez kreeg de handen ook op elkaar met een doeltreffende kopbal: 4-0. Een doeltreffend afstandsschot van Mohamed el Makrini kon nauwelijks meer een eretreffer worden genoemd: 4-1. Door de zware nederlaag zakt Roda naar de zeventiende plaats met 23 punten uit 28 duels. ADO staat op doelsaldo achter nummer vijftien Excelsior met 25 punten.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen