Preview: Ajax heeft goede cijfers tegen Duitse clubs

13 april 2017, 11:55   Bijgewerkt: 13 april 2017, 12:04

Ajax neemt het vanavond (donderdag) in de Amsterdam ArenA op tegen Schalke 04 in de kwartfinale van de Europa League. Het team van Peter Bosz is in goede vorm en heeft vertrouwen in een goede afloop, maar wat zeggen de statistieken over het treffen met Die Königsblauen?

Het is een mooie dag voor Ajax. Het is namelijk de eerste keer sinds het seizoen 2002/2003 dat de Amsterdammers weer eens in een Europese kwartfinale staan. In dat jaar bereikte Ajax de kwartfinale van de Champions League door onder meer met Olympique Lyon, AS Roma en Arsenal af te rekenen. AC Milan was uiteindelijk het einstation.

{image[318091][left-half][]}Eerdere ontmoetingen

Ajax en Schalke 04 troffen elkaar nog nooit in een officiële ontmoeting. Wel speelden de teams in 2015 een oefenwedstrijd tijdens een trainingskamp in Qatar. De uitslag was toen 2-0 in het voordeel van Ajax. De doelpunten werden destijds gemaakt door de inmiddels vertrokken Arek Milik en Anwar El Ghazi.

Ajax tegen Duitse teams

Ajax kan tegen Schalke hoop putten uit de statistieken tegen Duitse clubs in Europees verband. De laatste keer dat Ajax een Duitse opponent trof liep echter niet zo goed af. In het seizoen 2012/2013 was Borussia Dortmund in de groepsfase Champions League tweemaal te sterk. Naast de 1-4 nederlaag tegen Dortmund verloren de Amsterdammers thuis niet nog een keer van een Duitse club. Ajax won in totaal twintig van haar 32 duels met een Duitse tegenstander en verloor in Amsterdam pas één keer van een ploeg uit het land van onze oosterburen. Twaalf van de veertien duels in eigen huis werden door Ajax gewonnen.

Ook wat betreft het bereiken van volgende rondes schrijft Ajax goede statistieken in duels met het buurland. In dertien van de vijftien gevallen gingen de Nederlanders namelijk door. Alleen Bayern München (1980/1981) en Werder Bremen (2006/2007) slaagden erin om Ajax uit te schakelen.

Schalke 04 trof in Europees verband slechts tweemaal een Nederlandse club. Die werden beiden wel uitgeschakeld door de ploeg uit Gelsenkirchen. In 2012 was FC Twente in de thuiswedstrijd nog met 1-0 te sterk, maar in de return won Schalke met 4-1. Klaas-Jan Huntelaar scoorde driemaal. In 1996 werd Roda JC uitgeschakeld.

{image[318090][right-half][]}Oude bekenden

Voor twee spelers is de ontmoeting in Amsterdam extra speciaal. Klaas-Jan Huntelaar speelde drie jaar lang voor Ajax en hoopt nu ten koste van zijn oude club met Schalke de halve finales te bereiken. Andersom heeft de ploeg van Peter Bosz met Heiko Westermann een oud-speler van Schalke 04 in de selectie. De ervaren verdediger stond van 2007 tot 2010 onder contract in Gelsenkirchen.

Over de laatste vijf wedstrijden gezien, lijkt Ajax beter in vorm te zijn dan de oosterburen. De Amsterdammers wonnen vier keer en speelden eenmaal gelijk. Schalke won tweemaal, leed twee nederlagen en speelde nog een keer gelijk.

Scorend vermogen

Ajax zal net als altijd het spel willen gaan maken en dat is precies waar de ploeg van Peter Bosz het verschil kan gaan maken. Met aanvallend en dominant voetbal, zoals dat tegen FC Kopenhagen ook gebeurde. Schalke heeft met Guido Burgstaller een goede spits in huis, maar qua scorend vermogen is Ajax in het voordeel. In de Eredivisie maken de Amsterdammers gemiddeld 2,23 doelpunt per wedstrijd. Met een gemiddelde van 1,32 blijft Schalke achter. Ook krijgt de defensie van Ajax minder goals tegen: 0,67 tegenover 1,14 per wedstrijd voor Schalke.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen