Nijhuis spreekt zich uit: "Soms ga ik over een grens"

15 april 2017, 12:43   Bijgewerkt: 15 april 2017, 13:04

De meest in het oog springende scheidsrechter van Nederlander is dit seizoen Bas Nijhuis. De arbiter valt op door zijn typische stijl van fluiten, waarbij hij veel toelaat tijdens een wedstrijd. Ook buiten de lijnen valt de leidsman op, al wil hij daarin niet doorslaan.

Volgens de arbiter moet hij oppassen met wat hij zegt. "Soms ga ik een grens over in mijn uitspraken. Dan zeg ik voor de camera dat ik met carnaval verkleed ga als doelman, net nadat PSV-keeper Jeroen Zoet in de fout is gegaan tegen Feyenoord. Zo'n geintje flap ik er zo uit, maar dat is lullig voor hem. Daar kom ik dan ook op terug, ik geloof dat Zoet het niet heel erg vond", vertelt hij eerlijk aan het Algemeen Dagblad.

Toch kan Nijhuis heel wat maken, zo beseft hij. "Ik kom overal mee weg. Jonge scheidsrechters vragen: 'Hoe doe je dat toch?' Geen idee, dat zit in me", zegt hij eerlijk. De leidsman laat doorgaans veel toe in zijn wedstrijden. "Ik hou van mannelijk spel. Soms maak ik fouten, dan baal ik natuurlijk flink. Iedereen maakt fouten, ik vind het niet erg om ze toe te geven. Ik kan me er daarna snel overheen zetten. Wat kan ik er nog aan doen?"

Volgens Nijhuis is het belangrijk dat hij veel kan hebben en niet bang is. "Ik rek en strek in de Kuip altijd in dezelfde hoek. Eerst werd ik alleen maar uitgescholden. Ik ben een beetje met die mensen gaan kletsen. Later zwaaiden ze met geld: 'Bas, kunnen we een penalty kopen?' Ik zei: 'Die kleine briefjes kan ik amper zien'. De keer daarop hadden ze geld op A-4-tjes afgebeeld. Dat vind ik mooi.''

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen