Viergever en Younes helpen Ajax in thriller naar halve finale

20 april 2017, 23:44   Bijgewerkt: 21 april 2017, 01:53

In een absolute thriller van een wedstrijd heeft Ajax na verlenging een ticket voor de halve finales van de Europa League bemachtigd. Schalke had in de tweede helft de 2-0 achterstand goedgemaakt en dus werd het verlengen. Ajax moest door een rode kaart van Joël Veltman daarin met tien man spelen, maar kwam toch als winnaar uit de bus. Schalke kwam op 3-0 via Daniel Caligiuri, maar Nick Viergever en Amin Younes maakten er in het tweede gedeelte van de verlenging 3-1 en 3-2 van.

Ajax betrad de Veltins Arena van Schalke met een 2-0 voorsprong op zak. Vorige week werden die Königsblauen van het veld geveegd in Amsterdam, met een 2-0 kwam Schalke er nog goed vanaf. Davy Klaassen scoorde twee keer, maar vooral Bertrand Traoré had de score nog verder kunnen opvoeren. Dat gebeurde dus niet, desondanks had Ajax zich een goede uitgangspositie verschaft voor het halen van de halve finales. Als Ajax door zou gaan vanavond, dan was het voor het eerst sinds 2005 dat een Nederlandse ploeg de halve finales van een Europees toernooi zou halen.

Gelukkig gebeurde dat niet, na een minuut of tien ging de Duitse storm liggen en kon Ajax wat onder de druk uitkomen. Schalke werd minder dreigend en verloor in de loop van de eerste helft zelfs de grip op het duel. Ajax kwam beter in het spel en een buitenspeldoelpunt van Bertrand Traoré was daar het voorbeeld van. De spits uit Burkina Faso stond inderdaad buitenspel, maar het gaf aan dat Ajax beter was. Hakim Ziyech en Nick Viergever hadden het doel van Ralf Fährmann ook onder vuur genomen, maar de keeper hield de nul.

Nog 45 minuten was Ajax dus verwijderd van de halve finales en vlak na rust had Lasse Schöne Ajax zover al kunnen brengen. Zijn afstandsschot werd echter gepakt door Fährmann. De doelman was even later ook attent op het van richting veranderde schot van Traoré. Zo begon de ploeg van Peter Bosz goed aan de tweede helft, alleen stond het na een kwartier in de tweede helft toch met 2-0 achter.

Met tien man moest Ajax de verlenging in, een half uur overleven om de penaltyserie te gaan bereiken. Dat leek niet te gaan lukken, toen Schalke net voor het einde van de eerste verlenging toesloeg Schalke. Nick Viergever liet zich aftroeven door Caligiuri bij een voorzet van Kolasinac, Caligiuri kopte raak: 3-0. Viergever leek zo de schlemiel te worden, maar ging van zero naar hero. Na doorzetten van Davinson Sanchez kwam de verdediger aan de bal in de zestien. Hij nam aan op de borst en knalde bal daarna tegen het net: 3-1!