Preview: grote belangen in derby tussen City en United

27 april 2017, 16:00

Manchester City kroonde zich in 2012 na een zinderende ontknoping ten koste van rivaal Manchester United tot kampioen van Engeland. Anno 2017 zijn de clubs uit de textielstad afgegleden in de pikorde en moeten ze zelfs nog aan de bak om te voorkomen dat de plaats Manchester volgende jaargang voor het eerst sinds het seizoen 1995/1996 niet is vertegenwoordigd in de Champions League. Vanavond staan City en United tegenover elkaar in het Etihad Stadium.

Terwijl Nederland de vijftigste verjaardag van Koning Willem-Alexander viert, kijkt men in Engeland uit naar een prachtige voetbalclash. Bovendien zijn de belangen groot in de Manchester derby. Voor de verliezer van vanavond slinkt de kans dat het volgend seizoen uitkomt in de Champions League, iets dat deze jaargang al gold voor Manchester United. Manchester City hield de eer van de stad hoog in het miljoenenbal, maar verloor over twee spectaculaire wedstrijden van AS Monaco bij de laatste zestien.

Strijd om CL-ticket

Vanwege het ongelijk aantal gespeelde wedstrijden is de stand in de Premier League wat onoverzichtelijk geworden. Manchester City en Manchester United staan op dit moment respectievelijk vierde en vijfde met 64 en 63 punten uit 32 duels. Arsenal is met zestig punten, na eveneens 32 wedstrijden, de nummer zes van de rangschikking. Dit trio clubs wordt omringd door Liverpool (derde met 66 punten) en het Everton van Ronald Koeman (zevende met 58 punten). Wel hebben Liverpool en Everton allebei twee duels meer afgewerkt dan Manchester City, Manchester United en Arsenal.

Mocht Manchester United buiten de top-vier van de Premier League eindigen, dan is er overigens nog wel een kans dat het volgend seizoen toch meedoet aan de Champions League. Voor de winnaar van de Europa League ligt namelijk ook een ticket voor het miljoenenbal klaar. In de halve finale van dat toernooi speelt de equipe van manager José Mourinho tegen Celta de Vigo, waar de andere strijd om een finaleticket gaat tussen Olympique Lyon én Ajax.

Ibrahimovic ontbreekt, Agüero terug

Na de eerste maanden van het seizoen zag het er niet naar uit dat Manchester City en Manchester United om dezelfde klassering zouden strijden. Waar City uitstekend begon - het won haar eerste zes duels onder Pep Guardiola en stond na negen speeldagen bovenaan - kende United een tegenvallende start. Toch zijn de manschappen van Mourinho inmiddels al 23 competitieduels op rij ongeslagen, waarmee ze vanavond het clubrecord uit het seizoen 2010/11 kunnen evenaren. Manchester United mag reële hoop koesteren dat dit gaat lukken: met gemiddeld 2,20 punt per duel is het deze Premier League-jaargang de best presterende club in uitduels.

"We groeten elkaar"

Dat Manchester City en Manchester United onder leiding staan van respectievelijk Guardiola en Mourinho geeft de derby een extra beladen tintje, al bagatelliseren ze zelf hun nieuwe clash. In het verleden vochten Guardiola (FC Barcelona) en Mourinho (Real Madrid) verhitte potjes uit in Spanje, maar daar denken ze nu niet aan. "José en ik zijn buren. Als we elkaar zien, groeten we elkaar", aldus Guardiola. Mourinho vult aan: "Het draait om de clubs, de teams en de posities aan het einde van het seizoen, niet om Guardiola en mij".

De derby tussen Manchester City en Manchester United in het Etihad Stadium begint om 21.00 uur.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen