Advocaat rookbomverdachte: "Hij weet verder van niets"

27 april 2017, 15:55   Bijgewerkt: 27 april 2017, 18:01

De man die afgelopen zondag in de kraker tussen PSV en Ajax op de tribune van het Philips Stadion een rookbom aanstak en daarvoor is aangehouden heeft spijt van zijn actie, zo laat hij weten via zijn advocaat Bas Ruijters. De 35-jarige Eindhovenaar benadrukt dat hij niet met voorbedachten rade heeft gehandeld.

Ruijters stelt dat PSV-fans gezamenlijk veertien rookpotten wilden aansteken. Dertien van die potten zorgden voor de grote rookwolk, maar de aangehouden man zegt dat hij op dat moment niet op de tribune zat. Bij terugkomst stak hij wel de laatste rookpot aan.

"Hij geeft aan dat hij wat aan het drinken was met zijn vrouw in het supportershome. Toen hij terugkwam, wees iemand hem op de rookpot. Zo van: steek eens aan. Pas daarna kreeg hij mee wat voor commotie er was geweest. Hij had al het nodige gedronken, natuurlijk... Hij heeft enorm veel spijt", zegt Ruijters tegen Omroep Brabant.

Volgens de politie was het aansteken van de veertien rookpotten een geplande actie. Wie dit bedacht heeft, weet de aangehouden Eindhovenaar niet volgens zijn advocaat. "Hij maakt geen deel uit van de harde kern of een 'hooliganclub' en weet verder ook niks", vertelt de raadsman. "Nu lijkt het of één man verantwoordelijk was voor dat hele rookgordijn, maar dat is dus niet zo. Ik zat zelf in het stadion en ook op beelden is te zien dat - nadat alles al afgelopen is - er nog een rookpluimpje ergens ontstond. Dit is ook door de politie vastgesteld. Op beeld is vastgelegd dat dit één rookpluim is die eigenlijk losstaat van die min of meer gecoördineerde actie ruim daarvoor."

Woensdag besloot de rechter-commissaris dat de verdachte nog twee weken langer vast blijft. "Enerzijds begrijpelijk, maar het lijkt er wel een beetje op dat mijn cliënt nu moet bloeden voor wat anderen daarvoor hebben gedaan. Hij heeft zijn aandeel toegegeven en in mijn beleving niks achtergehouden", aldus Ruijters. Volgens hem twijfelt het OM 'op zich niet' aan de lezing van zijn cliënt. "Maar het is natuurlijk zo dat door het voorafgaande rookgordijn en hele hoop commotie ontstond. De rechter zei letterlijk dat hij het de maatschappij niet kan uitleggen als mijn cliënt hier voor al na drie dagen wordt vrijgelaten."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen