Swart: "Halve finale Ajax doet me aan oude tijden denken"

3 mei 2017, 12:19

Er is een spannende en belangrijke dag aangebroken voor Ajax en het Nederlandse voetbal. Voor het eerst sinds 1997 trekken de Amsterdammers ten strijde in de halve finale van een Europees toernooi. Met Olympique Lyon strijdt de ploeg van Peter Bosz om een ticket voor de finale van de Europa League, op 24 mei in Solna. FCUpdate.nl blikt met Mister Ajax Sjaak Swart vooruit op het thuisduel van Ajax, dat vanavond (woensdag) om 18.45 uur afgetrapt wordt.

Oude tijden herleven

Swart maakte in de jaren zeventig deel uit van het gouden Ajax, dat in 1971, 1972 en 1973 met de Europa Cup I aan de haal ging. Het contrast tussen glorietijden van de Amsterdammers en de huidige staat van Ajax en het Nederlandse voetbal is groot, maar deze halve finaleplek toont volgens Swart wel aan dat het weer de goede kant op gaat. Hoewel de kloof met de Europese top nog enorm is, geeft het volgens hem wel hoop voor de toekomst.

Sjaak Swart

Sjaak Swart

Thuis toeslaan

Met Lyon heeft Ajax een pittige tegenstander getroffen. In de zestiende finale liet de equipe uit Zuid-Frankrijk tegen AZ (1-4 en 7-1 winst) zien dat het heel wat in huis heeft. "Het wordt moeilijk, ik heb de wedstrijden tussen AZ en Lyon ook gezien. In de thuiswedstrijd kreeg AZ echter toch aardig wat kansen, wat wel aangeeft dat er mogelijkheden liggen. In Lyon deed AZ helemaal niets meer. Tja, dan word je ook aangepakt", aldus Swart.

Als een eenheid achter Ajax

Swart denkt dat Ajax met 2-0 gaat winnen in de ArenA, maar vindt dat de verschillen klein zijn. "Het is fifty-fifty. Ik heb het gevoel dat Ajax volgens de kranten en televisie kansloos is, maar Ajax is echt in de gelegenheid om Lyon uit te schakelen. Ik hoop dat ze dat ook aantonen. Het is net of een aantal verslaggevers al denkt dat Ajax uitgeschakeld wordt. Dat snap ik niet. Ze moeten als een eenheid achter de club staan die zo ver gekomen is. Ze moeten de club helpen aan de overwinning, niet afbreken."

Sjaak Swart

Sjaak Swart

Swart vindt niet alleen dat de journalisten zich achter Ajax moeten scharen; ook de clubs zouden dat in zijn optiek meer moeten doen. "Het is voor iedereen goed als Ajax presteert. Er worden veel punten gepakt voor het Nederlandse voetbal. Daarom moeten de andere clubs er ook achter staan, en andersom natuurlijk ook. Het is belangrijk dat Nederland erbij blijft staan", besluit Swart.

Door: Koen Jans

[photo,106087,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen