Achtergrond: de acht voorgaande CL-finales van Juventus

10 mei 2017, 14:45   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Juventus speelt vanavond (zaterdag) in Cardiff tegen Real Madrid voor de negende keer in de clubgeschiedenis de eindstrijd van de Europa Cup 1/Champions League. Van de voorgaande acht finales verloor de ploeg uit Turijn er zes, waarmee het de houder van een twijfelachtig record is. Tweemaal stapte het als winnaar van het veld. FCUpdate.nl gaat terug in de tijd.

Met 33 landstitels is Juventus met afstand de meest succesvolle club van Italië. Onlangs voegde La Vecchia Signora de zesde Scudetto op rij nog toe aan de prijzenkast. Zelf zijn de Juventini trouwens van mening dat ze al 35 Scudetti - in het Italiaans krijgen mannelijke zelfstandige naamwoorden in meervoudsvorm op het einde een 'i' in plaats van een 'o' - hebben. Wegens een omkoopschandaal moest de club de landstitels van 2005 en 2006 echter inleveren, maar het betwist de gang van zaken in het onderzoek.

Ten onder tegen Ajax

Internationaal zorgden rivalen AC Milan en Internazionale met respectievelijk zeven en drie Europese titels voor meer Italiaans succes dan Juventus. Beide teams uit Milaan hadden de Europa Cup 1, de voorloper van de Champions League, allebei al twee keer gewonnen voordat Juventus haar eerste finaleplaats afdwong op het Europese hoofdpodium. Het was 1973 toen de club uit de regio Piëmont zich voor het eerst meldde in de eindstrijd. Het lukte Juve niet de dominantie van het Ajax van Johan Cruijff een halt toe te roepen. Door een vroeg doelpunt van Johnny Rep werd het in Belgrado 1-0 voor de Amsterdammers, die daarmee voor de derde keer op rij de Europa Cup 1 wonnen.

Tien jaar later trok Juventus weer aan het kortste eind in de Europa Cup 1-finale. Nadat de club in 1982 op controversiële wijze de titel in de Serie A had gegrepen - het passeerde Fiorentina op de laatste speeldag na een reeks dubieuze beslissingen van de arbitrage; om die reden staan de Bianconeri in Florence nog steeds te boek als 'Ladri', Italiaans voor dieven - reikte het in het daaropvolgende seizoen aan de hand van de Italiaanse WK 1982-held Paolo Rossi, hij scoorde zes keer en topte daarmee de topscorerslijst van de EC1, en ook Michel Platini tot de finale. Daarin verloor het opnieuw met 1-0. Ditmaal van Hamburger SV door een treffer van Felix Magath, die later ook furore zou maken als trainer.

Heizeldrama

Platini 1985 Heizeldrama

Platini 1985 Heizeldrama

2005 Anfield

2005 Anfield

Revanche op Ajax

In het Stadio Olimpico in Rome triomfeerde Juventus na strafschoppen over titelverdediger Ajax, nadat het na de reguliere speeltijd en verlenging 1-1 stond. Vanaf elf meter was de equipe uit Turijn met 4-2 te sterk; missers van Edgar Davids en Sonny Silooy werden Ajax fataal. Er gaan verhalen rond dat de spelers van Juventus dit duel op doping hebben gewonnen, maar voldoende bewijs hiervoor is nooit geleverd aan de UEFA. In 1997, 1998 en 2003 was Juventus weer CL-finalist, maar ditmaal werd verloren van respectievelijk Borussia Dortmund (3-1), Real Madrid (1-0) en AC Milan (0-0, 3-2 na penalty's).

1998

1998

Opgekrabbeld uit de goot

Na 2003 zakte Juventus weg. Internationaal, maar ook nationaal. Onder het bewind van Luciano Moggi raakte La Vecchia Signora verwikkeld in eerdergenoemd matchfixingschandaal, waarvoor de club in 2006 zelfs naar de Serie B werd teruggezet. Het keerde binnen een jaar terug op het hoogste niveau en is inmiddels weer helemaal de oude. Het oude betonblok Delle Alpi is ingeruild voor een nieuw, kleiner en vooral sfeervoller stadion en met Antonio Conte aan het roer keerde de club terug aan de top, iets waar zijn opvolger Massimiliano Allegri op voortborduurt.

Heeft Juventus twee jaar later wel prijs? De finale tussen de Italiaanse kampioen en Real Madrid in Cardiff begint zaterdag om 20.45 uur en is te volgen via de liveticker op FCUpdate.nl.

Door: Rahied Ishaak

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen