De imposante voetbalcarrière van Dirk Kuyt in 11 foto's

17 mei 2017, 22:11   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het hing een beetje in de lucht, maar woensdagmiddag werd het dan officieel. Dirk Kuyt stopt na een imposante carrière als profvoetballer, waarin hij de shirts van FC Utrecht, Feyenoord, Liverpool, Fenerbahçe, nog een keer Feyenoord en het Nederlands elftal droeg. De Katwijker vervulde zondag een heldenrol in de kampioenswedstrijd van Feyenoord (3-1 tegen Heracles Almelo) door een hattrick te produceren. Alleen daarom verdient zijn loopbaan een uitgebreide nabeschouwing bij FCUpdate.nl aan de hand van elf foto's. 

[photo,106511,left,]

Door een blessure van Stefan Haaksma maakt Dirk Kuyt vroeger dan verwacht zijn debuut voor FC Utrecht dat hem net heeft overgenomen van Quick Boys. Tegen sc Cambuur komt hij vijf minuten voor tijd op het veld als vervanger van Michael Mols. De 3-0 eindstand staat dan al op het scorebord, maar een paar weken later weet hij wel te scoren. Tegen Fortuna Sittard maakt hij als invaller de openingstreffer in de 82ste minuut, maar dan produceert Kevin Hofland vlak voor tijd nog de gelijkmaker. In zijn eerste seizoen blijft de teller steken op vijf treffers.

[photo,106512,left,]

Na vijf seizoenen zegt Kuyt FC Utrecht vaarwel: hij gaat naar Feyenoord. Maar niet voordat hij met Utrecht in de bekerfinale van 2003 zijn aanstaande werkgever met 4-1 te kijk zet. Igor Glusevic is met twee treffers de grote man, maar ook het aandeel van Kuyt zelf mag er zijn. Hij zet in de 82ste (weer de 82ste) minuut de eindstand op het bord. Het is de eerste prijs van de Domstedelingen in achttien jaar.

[photo,106513,left,]

Bij Feyenoord weet hij geen prijs te pakken, maar wel is hij in 2004/05 topscorer van de Eredivisie. In zijn laatste seizoen in Rotterdam-Zuid (2005/06) weet hij wel de prijs voor beste speler van de competitie in de wacht te slepen. Hetgeen hem overigens ook al lukte tijdens zijn laatste seizoen in Utrecht. Zijn laatste duel voor Feyenoord is echter een stuk minder imposant: een 2-4 nederlaag in de play-offs tegen Ajax. Al maakt hij wel beide Rotterdamse treffers.

[photo,106515,left,]

Na zijn eerste seizoen in Rotterdam mag hij debuteren bij het Nederlands elftal. Nota bene tijdens een van de spaarzame interlands in de Galgenwaard speelt hij voor het eerst in Oranje. Tijdens de vriendschappelijke oefenpot tegen Liechtenstein (3-0 overwinning) komt hij halverwege in het veld voor Romano Denneboom. 

[photo,106521,left,]

Bij Liverpool groeit Kuyt al snel uit tot een publiekslieveling. Het eerste jaar scoort hij in samenwerking met de boomlange Peter Crouch veelvuldig. De finale van de Champions League wordt zelfs bereikt, maar ondanks een doelpunt van Kuyt gaat AC Milan er met de felbegeerde beker ervandoor.

[photo,106522,left,]

Het jaar erop speelt hij meer in een dienende rol van Fernando Torres. De werklust van Kuyt sluit goed aan bij de Spanjaard, die het meer van zijn techniek moet hebben. Het is een taakverdeling die hij later ook met Luis Suárez zou hebben. Bij The Reds wint hij één prijs: de League Cup. Dat is volgens velen niet zijn hoogtepunt, zijn hattrick op Anfield Road tegen aartsrivaal Manchester United spreekt bij de fans tot de verbeelding.

[photo,106520,left,]

Ondertussen speelt Kuyt interland na interland bij het Nederlands elftal. Hij maakt al snel zijn eerste goal tegen Macedonië en komt op het WK van 2006 drie keer in actie. Op het EK van 2008 speelt hij in alle vier de wedstrijden en maakt hij de openingstreffer tegen Frankrijk. Het hoogtepunt volgt echter twee jaar later op het WK in Zuid-Afrika. Kuyt scoort in de eerste wedstrijd tegen Denemarken en heeft in alle wedstrijden - inclusief de finale - een basisplek. Het EK van 2012 verloopt minder goed voor zowel hem als Oranje. Nederland verliest drie keer en Kuyt zijn rol is beperkt tot twee minieme invalbeurten.

[photo,80503,left,]

In zijn zesde jaar bij Liverpool blijft de productie van Kuyt achter, hij haalt voor het eerst sinds zijn debuutseizoen als profvoetballer niet de dubbele cijfers als het gaat om doelpunten. Hij besluit te vertrekken en Fenerbahçe is zijn nieuwe bestemming. In zijn eerste jaar pakt hij gelijk de beker, maar de grote beloning komt het jaar erop. Na drie bekers mag Kuyt in 2013/14 eindelijk een landstitel vieren. Ook wint Fener het jaar erop de Turkse Supercup.

[photo,83780,left,]

Waar zijn rol bij het nationale elftal op het EK van 2012 leek uitgespeeld, knokt hij zichzelf terug op het WK 2014. De eerste groepswedstrijden speelt hij geen minuut, maar als Oranje al geplaatst is voor de achtste finale mag hij tegen Chili zijn opwachting maken. Daarin overtuigt hij bondscoach Louis van Gaal van zijn kunnen en daarna mist hij, als opstomende back, geen minuut meer van het toernooi, waarop Nederland uiteindelijk derde wordt. Nadien speelt hij nog één interland. Zijn 104ste is een 2-0 oefennederlaag tegen Italië.

[photo,97450,left,]

Veel Feyenoorders vreesden lange tijd dat Kuyt zijn belofte niet waar zou maken en niet terug zou keren in De Kuip, maar op vrijdag 10 april 2015 gaat de kogel door de kerk. Hij tekent een contract voor een seizoen en wordt onder de nieuwe trainer Giovanni van Bronckhorst direct weer aanvoerder. Het is een jaar met een diep dal, waarin Feyenoord een reeks kent van zeven competitienederlagen op een rij. Toch wordt het seizoen afgesloten met winst in de KNVB-Beker tegen - hoe kan het ook anders - FC Utrecht. Mede door een assist van hem kan de Coolsingel worden belegerd.

[photo,106467,left,]

Kuyt weet nog niet van stoppen en verlengt bij Feyenoord. Het blijkt een goede keuze. De Rotterdammers kennen een droomstart met negen zeges na negen competitieduels. Hoewel Ajax gedurende het seizoen soms in de buurt komt, houdt Feyenoord de aartsrivaal steeds achter zich. Toch lijkt alles nog mis te kunnen gaan als er op de een na laatste speeldag met 3-0 verloren wordt bij Excelsior, waardoor het onnodig spannend wordt. Iedereen speculeert over een ineenstorting van de club, maar het blijkt een laatste wederopstanding van Kuyt. Dankzij een hattrick bezorgt hij de club - zijn club - de eerste landstitel in achttien jaar tijd. Een mooiere manier om afscheid te nemen lijkt ondenkbaar.

Door: Kasper Hermans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen